Specialistii antivirus din cadrul diviziei BitDefender din cadrul Softwin considera anul 2004 ca fiind "anul atacurilor informatice", in aceasta perioada aparand peste 25.000 de virusi noi. Previziunile pentru 2005 sunt pesimiste, estimandu-se dublarea "intrusilor".

Din cei peste 100.000 de virusi detectati in prezent de BitDefender, aproximativ un sfert au aparut in acest an. Mai mult, virusii nou-aparuti au un grad de complexitate mult mai mare decat predecesorii lor.

"Am avut de-a face cu virusi care isi adapteaza mesajul in functie de limba destinatarului, asa cum a fost cazul virusului Zafi, aparut la mijlocul anului, si care a ajuns, pana la sfarsitul acestuia, la patru variante, ultima dintre ele generand, numai in luna decembrie, peste un milion de e-mailuri infectate", a declarat specialistul BitDefender Bogdan Dumitru.

In primele luni ale anului si-au facut aparitia zeci de variante ale unor virusi precum Netsky, MyDoom si Bagle. Mai mult, in 2004, s-a asistat, in premiera, la un razboi al hackerilor. Variante de Bagle dezactivau variante de Netsky aflate pe calculatoare deja infectate si viceversa. Premierele anului sunt legate si de aparitia primilor virusi pentru terminalele GSM, pentru pocket PC-uri si a celor care se trimit in arhive cu parola.

"Estimam pentru 2005 o dublare a numarului de virusi nou-aparuti, comparativ cu anul care tocmai s-a incheiat. Numarul viermilor de Internet care infecteaza un computer datorita vulnerabilitatilor sistemului de operare va creste, in timp ce virusii care se raspandesc prin e-mail vor cunoaste o curba descendenta. Cel mai probabil, raportul va fi 60% mass mailer si 40% viermi, in comparatie cu 75% mass mailer si 25% viermi in 2003. Vor creste atacurile in scopul obtinerii de parole, informatii, conturi, numere de carti de credit, cat si a atacurilor orientate catre noile generatii de telefoane mobile", a concluzionat Dumitru.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.