Actiunile SIF au adus, ieri, jucatorilor de la Bursa un castig de peste 3%. Tranzactiile cu aceste titluri au dus indicele BET-FI la noi maxime istorice, pentru a patra oara in aceasta saptamana. Indicele celor mai lichide titluri, BET, si cel care arata evolutia intregii piete, BET-C, au crescut usor, cu 0,6%

De la inceputul anului si pana in prezent, BET a inregistrat o crestere de 50%, in timp ce BET-FI, s-a apreciat cu 150%. Volumele mari tranzactionate in ultima sesiune burisera a acestei saptamani au mentinut valoarea totala a transferurilor ridicata, fiind de 60,3 milioane lei, echivalentul a 16,5 milioane euro.

Brokerii spun ca societatile financiare sunt, in ultima perioada de timp, in centrul atentiei jucatorilor datorita privatizarii BCR. Banca este inregistrata in activele SIF-urilor la o valoare mai mica, iar listarea acesteia la Bursa ar creste de patru ori valoarea in activul acestor societati, sustin brokerii. Pe de alta parte, ei afirma ca pretul titlurilor SIF a crescut prea mult intr-un interval de timp scurt.

"Dupa parerea mea, cresterea pe titlurile SIF a fost prea rapida, astfel ca ne putem astepta la o usoara corectie in urmatoarea perioada", declara Ioan Alexandru, analist la societatea de brokeraj Swiss Capital. Pana la sfarsitul acestui an, cotatiile actiunilor au toate sansele sa mai urce, avand in vedere ca majoritatea brokerilor cred ca piata bursiera va fi foarte dinamica in decembrie.

"Probabilitatea ca luna decembrie sa fie una cu o activitate deosebita este destul de mare, atat datorita impozitarii, cat si faptului ca bursa noastra ne-a obisnuit cu tranzactii mai multe pe perioada iernii", opineaza Ioan Alexandru.

Daca noua formula de impozitare a castigului pe actiuni, propusa de Ministerul Finantelor, se va mentine, "investitorii vor fi interesati sa cumpere actiuni, iar pretul de referinta la 31 decembrie sa fie ridicat", afirma Iulian Panait, consultant de investitii la KTD Invest. Din pacate, "pretul e facut de investitorii mari, carora nu li se aplica aceeasi formula de impozitare. Este un aspect pe care investitorii mici nu-l pot controla", adauga analistul.

Cea mai tranzactionata actiune a fost, ieri, Banca Transilvania, care a inregistrat o crestere spectaculoasa a cotatiei, de aproape 4%. Pretul a ajuns la 1,31 lei/actiune, in conditiile tranzactionarii a 7,8 milioane titluri, la valoarea de 10,1 milioane lei. Brokerii nu au o explicatie pentru evolutia titlurilor TLV de ieri.

"Nu detin informatii pe seama carora sa pot pune cresterea de ieri pe titlurile Bancii Transilvania. Chiar luand in considerare ultima raportare financiara, actiunile raman supraapreciate", considera analistul de la Swiss Capital.

Surprinzatoare a fost evolutia titlurilor Sicomed, care desi n-au reusit sa inchida ziua in crestere, au facut obiectul unor schimburi semnificative pentru aceasta actiune. S-au transferat 5,9 milioane titluri, cu un rulaj de 8,2 milioane lei. Pretul unei actiuni SCD s-a depreciat usor, cu 0,7%, pana la 1,37 lei/actiune. Cea mai mare parte a volumului de actiuni Sicomed s-au schimbat intr-o singura tranzactie de peste 5 milioane de actiuni la un pret de 1.38 lei, potrivit lui Ioan Alexandru.

Actiunile SIF 5 Oltenia, cele mai tranzactionate de pe segmentul societatilor financiare, au inregistrat o crestere cu aproape 3%. Pretul a ajuns la 2,48 lei/actiune, in urma transferarii a 3,1 milioane actiuni, la valoarea de 7,8 milioane lei. Actiunile SIF 3 Transilvania s-au apreciat cu 4%, pana la 2,06 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 3,3 milioane actiuni SIF 3, cu un rulaj de 6,9 milioane lei. SIF 2 Moldova si SIF 1 Banat-Crisana au castigat sub 4%.

Pretul unui titlu SIF 2 a atins 2,16 lei/actiune, cu 3,8% mai mare fata de sedinta anterioara, iar cotatia SIF 1 a urcat cu 3,7%, pana la 2,19 lei/actiune. Cel mai mult au crescut titlurile SIF 4 Muntenia, cu 4,6%, inchizand la 1,58 lei/actiune.

Titlurile Petrom (SNP) au crescut usor, ieri, cu 0,4%, ajungand la 0,44 lei/actiune. Rompetrol Rafinare (RRC) a evoluat, contrar tendintei generale a pietei, inregistrand o depreciere de 2,7%. "Cel mai probabil, scaderea de astazi a titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta se datoreaza viitoarei audieri a premierului", este de parere analistul de la Swiss Capital.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.