Producatorii de tigarete si de tutun incearca sa convinga Comisia Europeana sa renunte la introducerea ambalajelor fara insemne grafice.  Un precedent a fost deja creat cand Australia a impus aceasta masura.

In mai putin de trei luni, Comisia Europeana va finaliza proiectul de modificare a directivei privind reglementarea produselor de tutun, care se refera la fabricarea, prezentarea si comercializarea produselor de tutun in statele membre, scrie romanialibera.ro.

Principalele propuneri lansate in dezbatere publica de catre CE se refera la introducerea unor ambalaje generice sau fara insemne grafice, in locul celor actuale, ceea ce presupune eliminarea tuturor formelor de prezentare a marcii -marci comerciale, logo-uri etc, cu exceptia numelui de marca.

Pachetele de tigarete ar urma astfel sa aiba o culoare neutra standard, cu exceptia avertismentelor de sanatate obligatorii, scopul Comisiei Europene fiind ca pachetele sa devina neatractive, iar avertismentele, care ar trebui sa acopere 75% din suprafata ambalajului, sa iasa mai mult in evidenta, reducand astfel incidenta fumatului.

Harta si evolutia restrictiilor la fumat in Europa

Modificarile directivei ar trebuie aplicate de la sfarsitul anului 2014 in statele membre. Marc Fritsch, director regulatory affairs EU la producatorul de tigarete Philip Morris, a declarat ca nu sunt dovezi ca "ambalajul generic" va reduce incidenta fumatului.

"Pachetul generic va incalca prevederile tratatelor privind proprietatea intelectuala si comertul international si va incuraja comertul ilicit",
a spus el.

Alte propuneri ale CE vizeaza:
- interzicerea afisarii produselor la punctele de vanzare;
- marirea pictogramelor;
- stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizarea in produsele de tutun.

Practic, pachetele de tigari nu vor mai fi expuse in punctele de vanzare, iar tigaretele mentolate sau cu alte arome vor disparea de pe piata. Comisia Europeana spera ca prin aceste masuri sa fie redus consumul de tutun, mai ales in randul tinerilor.

Citeste si:
Tutunul încălzit și beneficii vs. țigările convenționale, află mai...
Tutunul încălzit și beneficii...

"Eficacitatea acestor masuri este pusa la indoiala, insa impactul economic negativ al masurilor va fi semnificativ, mai ales in contextul crizei economice. Acestea vor duce la scaderea numarului de locuri de munca, mai ales la nivelul firmelor mici si mijlocii, care asigura intreg lantul de la productie la vanzare, inclusiv fermieri, la majorarea comertului ilegal, iar pretul va fi singura unelta de a concura pe piata", a adaugat reprezentatul Philip Morris.

In Romania, statisticile arata ca prevalenta fumatului a scazut de la 35,3% in 2003 la 26,7% in 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.