Dupa modelul BCR, si la CEC au inceput sa apara tot felul de cifre privind valoarea institutiei. Dupa ce au fost avansate o serie de sume subevaluate, Reuters aduce in discutie o noua estimare

Oficial, luni, 28 noiembrie, expira termenul prevazut in strategia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni pentru depunerea ofertelor angajante din partea bancilor competitoare. Directorul executiv al Raiffeisen Bank International, Herbert Stepic, a declarat, citat de agentia de presa Reuters, ca vinzarea CEC ar urma sa fie finalizata abia in cursul anului viitor.

Posibila aminare de termen

Pe linga consortiul format din Raiffeisen International Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft, alte sase banci au mai depus oferte pentru preluarea CEC: National Bank of Greece, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank si OTP Bank. Erste Bank este si finalista la privatizarea Bancii Comerciale Romane. Surse din piata sugereaza insa ca termenul de depunere a acestor oferte va fi probabil aminat pina dupa ce se va afla cistigatorul de la BCR. Acest lucru se va intimpla cel mai probabil la jumatatea lunii decembrie. CEC, a sasea banca din Romania in functie de valoarea activelor si detinatoarea celei mai mari retele teritoriale, de circa 1.400 de unitati, este evaluata de agentia Reuters la 650 de milioane de euro.

O valoare discutabila

O privatizare de succes a unei banci este apreciata astfel daca valoarea tranzactiei, adica pretul de achizitie, este de circa trei ori valoarea contabila. In cazul CEC, vorbim despre active nete de aproximativ 149 de euro, insa trebuie luat in considerare si avantajul major al bancii, si anume reteaua extinsa de unitati, cu acoperire nationala, si mai ales in mediul rural. Profesorul de economie Daniel Daianu nu a dorit sa comenteze evaluarea Reuters, insa a sustinut ca precedentele preturi avansate in presa (prima evaluare s-a situat la circa 300 de milioane de euro) sint ridicole. "Aprecierile care au aparut, cu 300 de milioane de euro ca valoare a CEC, sint o subevaluare flagranta, fie si daca luam in considerare reteaua extraordinara de care dispune banca", spune Daianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.