Erik de Vrijer: "Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim socialist al cheltuielilor, ar duce la un mare deficit si la multe probleme".

Delegatia Fondului Monetar Internațional (FMI) a plecat din Bucuresi saptamana trecuta, urmand a se mai intoarce doar in decembrie pentru o noua evaluare. Intre timp, FMI, Banca Mondiala sau Comisia Europeana vor avea grija, prin vizite „informale“, sa atentioneze autoritatile in cazul in care nu se tin de cuvant privind tintele economice, relateaza capital.ro.

Atingerea acestor obiective pare imposibila avand in vedere seceta care a afectat economia si a indus o reducere a prognozei de crestere ecnomica. Seceta lucreaza impreuna cu criza politica si conditiile externe pentru a ingrijora si mai mult FMI.

Cele mai mari motive de ingrijorare pentru FMI

Guvernul Ponta nu s-a grabit sa ia masuri economice reale, ci a tot cautat solutii aplicabile doar de anul viitor, cum sunt cele legate de TVA sau cota de impozitare.

FMI, prin seful misiunii, Erik der Vrijer, a aratat ca nu sustine modificarile fiscale propuse de actualul guvern, cu exceptia plații cotei de TVA la incasarea facturii. Reducerea TVA pentru alimente si impozitarea pe nivele diferite a veniturilor nu au fost acceptate, fiind invocata lipsa studiilor de impact si necesitatea ca veniturile bugetare sa nu scada.

FMI impune patru angajamente pentru Guvern

Prelungirea crizei politice ar insemna si modificarea parametrilor stabiliti dupa actuala vizita, conform declaratiilor sefului misiunii FMI.

Tintele privind reducerea arieratelor bugetului general consolidat au fost depasite usor si vor fi implementate in scurt timp masuri care sa conduca la reducerea acestora“, se arata in declaratia comuna a FMI, BM si CE de la finalul misiunii de evaluare, cu precizarea ca va fi necesara in continuare diminuarea cheltuielilor publice si o consolidare suplimentara a bugetului de cel putin 0,5% din PIB.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Conform declarațiilor lui Erik de Vrijer, problema modificarilor fiscale nici nu a fost discutata in amanunt, insa FMI nu va accepta reduceri ale veniturilor bugetare.

Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim socialist al cheltuielilor, ar duce la un mare deficit si la multe probleme“, a declarat Erik de Vrijer.

Citeste si:
Rectificarea bugetara: Cum vrea Guvernul sa impace populatia si FMI-ul?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.