Decizia BNR de a absorbi mai multe fonduri din piata monetara poate duce la cresterea dobanzilor atat la depozite, cat si la creditele in lei. Contracararea presiunilor inflationiste de la sfarsitul anului va avea ca rezultat temperarea tendintei de depreciere a leului.

Dupa o perioada de mai multe saptamani de seceta, cand bancile sufocate de lichiditati incepusera sa acorde credite in lei la dobanzi similare imprumuturilor in euro, BNR a schimbat strategia si a anuntat ca va atrage o parte mai mare din disponibilitatile acestora. Pe 10 noiembrie, peste 85% din oferta bancilor (echivalentul a 1,7 miliarde euro) a fost absorbita de Banca Centrala in certificate de depozit la 3 luni, la o dobanda medie de 5,98, sensibil peste ce oferise in ultima perioada. Iar aproape 6% e cu totul altceva decat 1% (dobanda la facilitatea de depozit oferita bancilor, singura alternativa in perioada in care doar 10-20% din oferta lor era acceptata de BNR).


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.