Un nou scandal politic a izbucnit la Atena dupa ce fostul director general al bancii de stat ATEbank a recunoscut ca a transferat in strainatate 8 mil. euro din economiile personale pentru a cumpara o proprietate in Londra.

Theodoros Pantalakis, bancherul implicat in scandal, a negat vehement ca ar fi comis vreo neregula, subliniind pentru siteul elen de stiri Realnews ca a declarat in 2011 tranzactia si a platit impozitele aferente, potrivit Financial Times (FT).

"Sunt in vacanta si nu vreau sa spun mai multe inainte de a ma reintoarce la Atena", a declarat Pantalakis pentru FT, de la vila sa de pe insula Paros.

O sursa apropiata discutiilor a afirmat ca bancherul va fi audiat in luna august de o comisie parlamentara privind cei trei ani ca sef al ATEbank.

Zeci de greci bogati, printre care politicieni, bancheri sau proprietari de companii de transporturi maritime, au cumparat in ultimii trei ani proprietati de lux la Londra pentru a-si proteja averile de criza tot mai profunda din Grecia, unde populatia este afectata de masuri dure de austeritate, scrie MEDIAFAX.

"Nimeni nu a sugerat ca domnul Pantalakis ar fi trimis banii in strainatate prin metode ilegale. La mijloc este o chestiune de etica, din moment ce la acea data era director general al unei mari banci de stat, intr-o perioada de criza financiara si economica", a comentat o sursa bancara.

Bancherul s-a opus cu indarjire deciziei guvernului de a privatiza banca, solicitand revigorarea ATEbank printr-o injectie de capital de 4,6 miliarde euro de la Fondul Elen de Stabilizare Financiara, vehicul de recapitalizare bancara finantat prin acordul de 130 miliarde euro convenit de Atena cu FMI, UE si Banca Centrala Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.