Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat luni dimineata raportul privind inflatia, relateaza hotnews.ro.

Isarescu a precizat ca BNR a revizuit in sus "rata inflatiei si cresterea economica din zona Euro", iar ratele Euribor au fost revizutie in jos.

BNR a mentinut prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor nivele, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice

"Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiectia de inflatie sa se abata in sus, si doar un singur factor, dinamica preturilor administrate este mai degraba echilibrata (...) Reamintesc opiniei publice ca BNR efectueaza proiectia de baza in functie de date certe, atunci cand avem certitudini asupra unor elemente, cand avem de exemplu in vedere ca cursul euro va ramane undeva si este o depreciere de durata, sau impactul secetei este cert. Altminteri, pana atunci, introducem aceste elemente in balanta riscurilor. Asta ca sa intelegeti ce urmeaza", a declarat guvernatorul BNR, citat de MEDIAFAX.

Dupa atingerea, in luna mai, a unui minim istoric de 1,79%, rata anuala a inflatiei a crescut usor, la nivelul de 2,04% in luna iunie, ca urmare a inceperii manifestarii unui efect statistic de baza, anticipat a produce efecte nefavorabile temporare cu precadere in trimestrul al treilea al anului 2012.

Cat priveste cursul valutar, Isarescu a facut un nou apel la calm.

"Tensiunile interne s-au vazut in mod cert asupra evolutiei leului chiar daca nu am reusit sa comensuram exact aceasta influenta. La cat de multe s-au intamplat in Romania, leul s-a comportat chiar rezonabil", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a adus din nou in vedere faptul ca in Romania nu exista capacitatea de economisire interna si de aceea ar trebui pus un accent mai mare pe valorificarea fondurilor europene.

"'Prioritatea' atragerii de bani europeni nu s-a simtit deloc. Noi nu avem capacitatea de economisire interna si avem nevoie de aceste fonduri".

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.