Liderii coalitiei de guvernare din Grecia au reusit sa adopte un nou pachet de masuri de austeritate cerut de institutiile financiare internationale.

Premierul Antonis Samaras i-a convins miercuri pe Evangelos Venizelos, liderul partidului Pasok, si Fotis Kouvelis, presedintele formatiunii Stanga Democratica, sa semneze acordul dupa cea de-a doua runda de negocieri din aceasta saptamana, transmite Bloomberg.

Venizelos, fostul ministru al Finantelor care a negociat actualul acord cu institutiile financiare internationale, nu era de acord cu Samaras, cerandu-i acestuia sa insiste pe prelungirea termenelor pentru tintele fiscale din program, scrie MEDIAFAX.

"Reducerea cheltuielilor publice cu inca 11,5 miliarde euro era o preconditie pentru ca Grecia sa ramana in zona euro", a declarat ministrul Finantelor, Yannis Stournaras, dupa incheierea negocierilor.

"Taierile" din noul pachet de austeritate vizeaza anii 2013 si 2014
, iar peste jumatate din suma va fi economisita printr-o noua reducere a salariilor bugetarilor si pensiilor din sistemul public.

"Ar fi trebuit sa evitam acest nou val de taieri de salarii si pensii, aproximativ 6 miliarde euro, care vor mentine tara in recesiune in 2013 si 2014", a spus Venizelos, subliniind ca amanarea termenelor pentru tintele fiscale ar fi permis masuri de austeritate mai putin dure.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.