Romania se afla in topul tarilor UE ca nivel al economiei subterane si evaziunii fiscale, fiind depasita doar de Bulgaria.

Concluziia apartine chiar autoritatilor guvernamentale si sunt incluse intr-un raport redactat din interiorul sistemului in luna aprilie, cand Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in subordinea careia functioneaza Autoritatea Nationala Vamala, era condusa de Sorin Blejnar.

Raportul analizeaza eficienta statului in prevenirea si combaterea fraudei si evaziunii, relateaza hotnews.ro.

In document se arata ca, desi are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare din Uniunea Europeana atat pentru taxa pe valoarea adaugata, cat si pentru contributiile sociale obligatorii, Romania este ultima tara a UE in ceea ce priveste veniturile colectate ca pondere in PIB, evaziunea fiscala fiind principala cauza a reducerii incasarilor.

Economia subterana este evaluata la 30,2% din PIB, Romania fiind devansata la acest capitol doar de Bulgaria, in timp ce state ca Austria, Germania, Franta, Irlanda si Olanda au redus acest indicator la o pondere de sub 15%.

Raportul respectiv, redactat la nivelul Guvernului, prezinta in detaliu operatiunile prin care statul este fraudat, precum si rolul important al organelor vamale in facilitarea actelor de evaziune.

1. Diminuarea valorii marfurilor in vama prin transferuri de la anumite pozitii tarifare cu cote ridicate catre pozitii tarifare cu cote reduse

Se realizeaza prin complicitatea furnizorului extracomunitar, care inscrie in facturile externe valori mult mai mici decat cele reale sau prin complicitatea organelor vamale, care incadreaza ele insele marfurile la pozitii tarifare la care taxele vamale sunt inferioare celor aferente marfurilor efectiv importate.

2. Declararea nereala a naturii marfurilor importate

Este o metoda utilizata cu precadere in cazul produselor accizabile (tigari, alcool), a celor foarte scumpe (parfumuri) sau a produselor contrafacute (tigari, tricotaje, parfumuri). In aceste situatii, importatorii declara marfuri de o cu totul alta natura decat cele importate, valoarea in vama a marfurilor declarate in baza unor documente de achizitie fictive fiind mult inferioara marfurilor importate in realitate.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

In raport sunt prezentate si alte exemple de evaziune fiscala, precum declararea utilizarii produselor accizabile ca materii prime pentru fabricarea de produse care nu sunt purtatoare de accize si existenta pe teritoriul national a unor "fabrici clandestine mobile" de produse accizabile, in special in cazul tigaretelor si al producerii si imbutelierii bauturilor alcoolice.

Citeste si: Mugur Isarescu: In Romania, supravietuiesti numai prin EVAZIUNE FISCALA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.