Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari fara a fi obligate sa initieze licitatii publice va fi dublat, de la 15.000 la 30.000 de euro
In plus, pentru achizitiile sub acest plafon urmeaza sa fie eliminata si garantia de participare, scrie adevarul.ro.

Noile reguli sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta care modifica legislatia achizitiilor publice si care a fost discutat deja in Guvern in prima lectura.


Alte modificari incluse in document:
  • Ordonanta ridica usor si plafoanele pentru care sunt obligatorii regulile aferente unei achizitii publice, stabilind un plafon de 5 milioane euro (fata de 4,84 milioane euro in prezent) pentru contractele de lucrari si 200.000 euro (fata de 193.000 euro), in cazul unui contract de servicii.
  • „In orice situatie, autoritatea contractanta asigura, la cerere, operatorilor economici implicati acces la informatiile din ofertele contracandidatilor“, este o alta prevedere din proiectul de ordonanta.
  • „Candidatul/ofertantul nu are dreptul ca, in cadrul aceleiasi proceduri, sa fie nominalizat ca subcontractant in cadrul unei oferte si ca tert sustinator in cadrul aceleiasi sau unei alte oferte, sub sanctiunea excluderii acesteia din urma“.
  • Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) va evalua, inainte de transmiterea spre publicare a anuntului de participare, conformitatea documentatiei de atribuire, dar evaluarea nu va include caietul de sarcini.
  • ANRMAP nu se va mai implica in supravegherea operatiunilor de analiza a necesitatii si oportunitatii unei achizitii publice, a conformitatii propunerii tehnice cu specificatiile caietului de sarcini, a preturilor practicate de catre ofertanti, a aspectelor tehnice, economice si/sau juridice cuprinse in rapoartele expertilor/specialistilor cooptati in comisiile de evaluare, cu exceptia situatiei financiare a ofertantilor, precum si a modului de respectare a obligatiilor contractuale pe parcursul derularii contractelor de achizitie si concesiuni.
Modificarile sunt argumentate in document prin „flexibilizarea si transparentizarea“ procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, avand in vedere si gradul scazut de absorbtie a fondurilor europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.