Indicele societatilor financiare, BET-FI, a atins, ieri, un nou maxim istoric, cresterea fiind cu 3,4%. Evolutia pozitiva a titlurilor SIF a antrenat intreaga piata, astfel ca, atat indicele BET-C, cat si cel celor mai performante zece actiuni, BET, au mai castigat 1%. Unii brokeri cred ca investitorii au fost stimulati sa cumpere titluri, mai ales, de noul proiect al legii impozitarii, propus de Ministerul Finantelor, in timp ce altii sunt de parere ca SIF-urile ridica piata, pe fondul finalizarii procesului de privatizare a celei mai mari banci romanesti, BCR.

"Nu vad justificarea cresterii preturilor in piata din cauza noului proiect de Cod Fiscal", declara Rares Nilas, director de operatiuni la societatea de brokeraj a bancii Transilvania, BT Securities. "SIF-urile sunt influentate de privatizarea BCR, fapt ce a antrenat intreaga piata. Se vehiculeaza un pret de vanzare al bancii foarte bun, de 3,6 miliarde euro, ceea ce indica o valoare totala a BCR de 5,6 miliarde euro. Calculat la detinerea de 6% a fiecarui SIF, rezulta ca fiecarei societati financiare i-ar reveni 350 milioane euro, ceea ce inseamna mai mult decat o dublare a activului net. Cel putin pe termen mediu, potentialul de crestere al SIF-urilor este de peste 50%", spune Nilas, adaugand ca un pret corect de tranzactionare a actiunilor SIF ar fi la peste 3 lei/actiune, chiar 4 lei/actiune.

Brokerul afirma ca pe piata bursiera se inregistreaza "o crestere generalizata, care trebuie corelata si cu faptul ca plasamentele in depozite bancare nu mai sunt atractive, iar investitorii se orienteaza catre Bursa. Sunt foarte multi bani noi intrati in piata", sustine el. Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea Euro Invest Vision, declara ca preturile actiunilor cresc, pe de o parte, datorita privatizarii BCR, iar pe de alta parte, datorita noului proiect de Cod Fiscal. In acest context, "SIF-urile par sa fie cele mai atractive pentru investitori", afirma Ionescu, precizand ca "un raport al BRD arata ca potentialul de crestere a titlurilor SIF este foarte mare, mai exact cu 50%". Brokerul spune ca aceste cresteri ale cotatiilor actiunilor din ultima perioada au fost neasteptate si sunt putin ingrijoratoare. "Este o crestere rapida. BET-FI inregistreaza maxime istorice, de la o sedinta la alta, ceea ce nu este foarte normal.

Atmosfera incinsa din piata a mentinut valoarea tranzactiilor ridicata, de 53,5 milioane lei, echivalentul a 14,4 milioane euro. Si in sedinta de ieri, aproape jumatate din rulajul total a fost obtinut in urma transferurilor cu actiuni SIF. SIF 3 Transilvania a fost cel mai tranzactionat titlu.

Pretul a urcat cu 2,6%, pana la 1,9700 lei/actiune, in conditile tranzactionarii a 4,6 milioane actiuni. Rulajul a fost de 9,1 milioane lei. Titlurile SIF 5 Oltenia s-au apreciat cu 3,4%, inchizand la 2,4 lei/ actiune, in timp ce actiunile SIF 2 Moldova au mai castigat 4,5%, pana 2,08 lei/actiune. Cel mai mult a crescut cotatia titlurilor SIF 1 Banat-Crisana, cu 4,4%, pana la 1,4800 lei/actiune.

Titlurile bancare au inregistrat, de asemenea, cresteri cu peste 2%, ajungand la preturi istorice, in cazul BRD si Banca Transilvania (TLV). Brokerii afirma ca si aceste actiuni sunt stimulate de BCR. Un titlu BRD a atins, ieri, 14 lei, cu 2,1% mai mare fata de sedinta precedenta, iar o actiune TLV a ajuns la 1,25 lei/actiune, cu 2,4% mai mult comparativ cu sesiunea anterioara.

In absenta Petrom (SNP), suspendata de la tranzactionare pentru prezentarea datelor financiare pe primele noua luni ale acestui an, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut usor, cu 0,8%. RRC este o actiune a carei evolutie la bursa este influentata de diverse informatii ce apar in presa cu privire la aceasta companie.

"Investitorii asteapta sa vada cat de corecte sunt aceste informatii, dar nu se avanta sa vanda, deoarece este o actiune cu potential de crestere, si nici nu se avanta sa cumpere", spune brokerul de la BT Securities.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.