Odata consolidate bazele unui puternic grup de distributie in domeniul farmaceutic, actionarii Montero pariaza acum si pe real estate. Grupul intentioneaza sa construiasca un complex rezidential si de birouri cu o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Elena si Radu Tudorache sunt cunoscuti in lumea business-ului in special pentru afacerile din domeniul farmaceutic. Numele familiei Tudorache este legat de grupul Montero, ale carui baze au fost puse in 1993, cand cei doi soti s-au asociat cu investitorul sloven Ludvik Glavina. La 12 ani de la acel moment, actionariatul grupului este impartit intre investitorii initiali. "Totul a inceput insa mai devreme, in 1991, cand a fost deschisa farmacia Med Farm", povesteste Radu Ioan Tudorache (31 de ani), director general al Montero. Acesta din urma este fiul lui Radu Tudorache, coproprietar al grupului de distributie de farmaceutice, a carui cifra de afaceri estimata pentru 2005 depaseste 80 de milioane de euro.

De-a lungul anilor, profiturile grupului, care intre timp si-a diversificat activitatea, au fost plasate in real-estate. Acum compania detine un portofoliu imobiliar format din spatii de birouri, industriale si rezidentiale a carui valoare de piata se cifreaza la circa 20 de milioane de euro. In aceasta estimare nu este inclus insa si portofoliul companiei PUMAC, detinute in proportii egale de Metropola Imobiliar (cu aceeasi structura a actionariatului ca si la Montero) si un investitor portughez. Aceasta companie detine un teren de sapte hectare in apropierea Bulevardului Iuliu Maniu. Viitoarea strategie a celor de la Montero? Dezvoltarea diviziei de real-estate, administrate de Metropola Imobiliar. "Am cumparat incetul cu incetul imobile si terenuri. Pofta a venit mancand. Acum Metropola Imobiliar va administra mai bine portofoliul imobiliar pe care l-am acumulat", explica Radu Ioan Tudorache.

Primul semn ca actionarii Montero vor acorda mai multa importanta imobiliarelor a fost consolidarea companiei Metropola, care detine, dezvolta si administreaza proprietatile de real-estate ale grupului. Din toamna acestui an, compania are o noua echipa de management formata din fosti consultanti de la Roland Berger Strategy Consultants. Noul director general este Horia Galateanu (30 de ani) - si el fost consultant.

Pe fosta platforma industriala PUMAC (fosta fabrica de utilaje pentru industria cimentului), actionarii vor sa dezvolte un proiect imobiliar a carui valoare ar putea ajunge la 200 de milioane de euro si care ar urma sa fie al doilea mare proiect de acest gen dupa Baneasa Investments - o companie detinuta de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti si de un grup de investitori condusi de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. In momentul lansarii (2005), managerii proiectului Baneasa au spus ca ar putea atrage investitii de 1,2 miliarde de euro pe o perioada de circa zece ani.

Daca e sa luam in calcul si proiectul Esplanada, care ar urma sa fie dezvoltat in zona Bulevardul Unirii, estimat si acesta la peste un miliard de euro, complexul de la PUMAC ar fi al treilea ca marime.


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.