Evaluarile consumatorilor privind viitorul starii economice si veniturilor, precum si dorinta de a face cumparaturi majore, variaza in functie de masura in care diferite tari sunt afectate de aceasta evolutie.

Ca urmare, o stare de spirit proasta in randul populatiei este predominanta indeosebi in Grecia, Spania si Italia, tari aflate in centrul crizei. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica si veniturile, si asupra dorintei de cumparare in randul consumatorilor din 12 tari europene si din SUA, potrivit unui comunicat de presa.

In ultimele cateva saptamani si luni, o escaladare a crizei bancare a determinat revenirea crizei financiare in Europa. Situatia din Spania demonstreaza cat de strans legat este destinul unei tari de cel al bancilor sale. UE a aprobat 100 miliarde de euro pentru guvernul din Madrid, pentru ca acesta sa isi salveze institutiile financiare. Grecia si Irlanda au primit deja bailout-uri de miliarde de euro pentru bancile lor. Cu cat situatia dintr-o tara este mai critica, cu atat aceasta devine mai critica pentru bancile sale.

In viitor, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF) si Mecanismul European de Stabilitate (MES) vor avea mai multa flexibilitate in implementarea masurilor existente cu privire la fondul de salvare, in vederea stabilizarii pietelor de obligatiuni guvernamentale.

Romania: evolutie buna pe piata muncii

Deocamdata, Romania pare sa fi reusit sa ramana putin afectata de criza financiara europeana. Cu toate ca previziunile privind cresterea economica sunt mai putin optimiste, acestea se mentin la un nivel relativ ridicat. Conform Bancii Mondiale, economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,2 procente

Asteptarile privind starea economiei: -2,6 puncte
Asteptarile privind veniturile: 1,6 puncte
Dorinta de cumparare: -18,4 puncte

Dorinta de cumparare: francezii cheltuiesc, britanicii economisesc

Citeste si:
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne duce către o criză economică de...
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne...

In prezent, cea mai coborata dorinta de cumparare se inregistreaza in Regatul Unit (-42,3 puncte), Portugalia (-43,2 puncte) si Grecia (-45,2 puncte). Cei mai dornici sa consume sunt bulgarii (8,5 puncte), austriecii (22,4 puncte) si germanii (32,7 puncte). Media la nivel de Uniune Europeana se situeaza la -23 puncte. SUA are un nivel de -9,6 puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.