Evenimentele recente din Romania au amplificat temerile din piata ca turbulentele politice ar putea pune in pericol consolidarea fiscala din ultimii trei ani.

"Aceste evenimente au amplificat ingrijorarea din piata ca turbulentele politice ar putea pune in pericol consolidarea fiscala reusita de tara in ultimii trei ani si sunt de factura negativa pentru ratingul de credit al Romaniei", se arata intr-o analiza Moody's, publicata luni.

FMI isi amana vizita in Romania

Moody's atribuie Romaniei ratingul de credit "Baa3", cel mai slab din categoria activelor recomandate pentru investitii pe termen lung. Agentia a inrautatit la sfarsitul lunii iunie perspectiva ratingului Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.

Agentia noteaza, in analiza prezentata luni, ca incertitudinile din piata au determiant deprecierea leului cu peste 2% in luna iulie, cea mai puternica scadere inregistrata "pe pietele emergente comparabile" in aceeasi perioada, scrie MEDIAFAX.

Deprecierea monedei nationale a provocat cresterea costurilor de finantare ale Guvernului, majorand costurile de credit si de rambursare a datoriilor pentru "toti debitorii romani", remarca Moody's.

"Totusi, tinand cont de incertitudinile economice regionale si globale, temerile din piata privind actuala suspendare sunt generate partial si de faptul ca partidul din care provine Traian Basescu, formatiunea de centru-dreapta PDL, a fost asociata cu consolidarea fiscala din ultimii trei ani, in timp ce partidul dominant din actuala coalitie USL, PSD, de centru stanga, a criticat in trecut unele masuri de austeritate si a operat o crestere modesta a salariilor din sectorul public dupa ce a venit la putere", se spune in raportul Moody's.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.