Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a anuntat, vineri, ca Romania poate tranzactiona din nou certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

Plumb a anuntat, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul ministerului, decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto de a ridica suspendarea dreptului Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

"Practic, in acest moment, Romania a intreprins toate masurile necesare pentru a putea relua imediat tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Personal, am insistat ca Romania sa fie introdusa in Comitetul de analiza in luna iulie, si nu in luna septembrie, asa cum era mentionat initial, pentru a accelera obtinerea ridicarii suspendarii impuse tarii noastre", a declarat Rovana Plumb, citata de gandul.info.

Comitetul de Conformare a Protocolului de la Kyoto, Ramura de Implementare, a suspendat Romania, la sfarsitul lunii august 2011, din posibilitatea de tranzactiona drepturi de emisii de gaze cu efect de sera. Suspendarea a fost ridicata vineri, 13 iulie, potrivit MMP.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera repezinta "drepturi de poluare" pe care le primesc gratuit peste 220 de companii din Romania. In fiecare an, companiile care activeaza in domeniile energie, rafinare de produse petroliere, ciment, metalurgie sau sticla primesc gratuit un anumit numar de certificate de emisii.

Aceste certificate se dau in functie de gradul de poluare a fiecarui agent. Daca agentul polueaza mai mult, trebuie sa cumpere certificate in plus, daca polueaza mai putin, poate sa-si vanda surplusul si sa-si finanteze cu banii obtinuti investitiile in modernizare.

,


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.