Litoralul romanesc detine 44 la suta din structurile de cazare ale Romaniei si reprezinta principalul punct de atractie turistica pe perioada verii.

Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, propune ca un asemenea potential trebuie exploatat mult mai bine, iar pentru acest lucru este nevoie de implementarea a 10 reguli de aur simple si precise:

1. Infiintarea si pe litoralul romanesc a consiliilor de administratie a statiunilor, indiferent de forma juridica adoptata, dupa modelul bulgaresc.

2. Demararea cat mai rapida a procedurilor de indiguire astfel incat plajele litoralului romanesc sa nu piarda in continuare teren, riscand sa dispara in urmatorii zeci de ani.

3. Reintroducerea politiei plajelor, atat pentru ca turistii sa isi simta lucrurile luate la plaja mai protejate, dar si pentru a reduce la zero aparitia vanzatorilor ambulanti care isi fac simtita prezenta intr-un mod neplacut prin vanzarea pe plaja a sticlelor cu namol, porumb fiert, covrigi, fructe si alte produse de origine incerta.

4. Aplicarea unor reguli foarte stricte cu privire la hotelurile aflate in constructie sau in demolare.

5. Puncte de prim ajutor/salvamar. Astfel de puncte exista deja, insa numarul lor este mic in comparatie cu suprafata plajelor.

6. Stoparea imediata a unitatilor de cazare neclasificate, neinregistrate si nefiscalizate, precum si a chiriilor date la marginea drumului. In cele mai multe statiuni de pe litoralul romanesc, dar si in gari, in statiile autocarelor si pe soseaua principala de acces in statiune sunt persoane care inchiriaza camere, insa acestea nu sunt inregistrate in circuitul turistic.

7. Continuarea eforturilor de eliminare a invaziei algelor.

8. Instalarea de pubele stradale numeroase. Desi pe plaja se afla puncte de colectare a gunoiului in mod selectiv, iar de pe plaja se ridica gunoaiele, totusi pubelele stradale lipsesc aproape cu desavarsire de pe faleza pietonala.

Citeste si:
Turcia introduce o taxă turistică de la 1 ianuarie 2023. Cât vor...
Turcia introduce o taxă...

9. Constructia de toalete publice pe plaja si in apropierea teraselor si constructia de cabine de schimb pe plaja pentru ca turistii sa-si poata schimba vestimentatia intr-un mod civilizat, nu in vazul tuturor.

10. Gasirea si implementarea unor solutii pentru parcare. Statiunile fiind construite intr-o perioada in care numarul masinilor era mult mai mic decat cel actual, parcarile au devenit de mult timp neincapatoare. Cel mai grav este faptul ca, desi exista posibile locuri de parcare disponibile, acestea sunt marcate prin stationare interzisa, desi masinile parcate in astfel de locuri nu ar deranja pe nimeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.