Guvernul intentioneaza, prin proiectul de lege a sanatatii, sa dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de tigari.

Masura ar duce duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de tigari, respectiv o crestere cu 15-20% a preturilor, potrivit reprezentantilor industriei.

Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, se instituie "unele contributii", care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, se spune in proiect.

Astfel, firmele care produc sau importa produse din tutun vor contribui, pentru tigarete si tigari de foi, cu suma de 20 euro/1.000 de bucati.

Unde sunt banii tai? Romanii dau jumatate din bani pe mancare, bautura si tigari

"Este vorba de o dublare a taxei de sanatate la 20 de euro/1.000 de tigarete. Taxa a fost introdusa in mai 2006. Era o taxa fixa foarte mare. La vremea respectiva, noi apreciam nivelul contrabandei in Romania intre 5% si 8%, iar dupa aceasta taxa aproape ca s-a dublat", a declarat un oficial al unui mare producator de tigari pentru MEDIAFAX.

"N-a mai fost niciodata o crestere atat de mare a pretului tigarilor", au adaugat sursele citate.

Reprezentantii celor trei mari producatori de tigarete de pe piata romaneasca, British American Tobacco, Philip Morris si JTI, se vor intalni vineri dimineata la Ministerul Finantelor Publice cu oficiali ai institutiei, pe care vor incerca sa ii convinga sa renunte la cresterea taxei pe viciu.

Harta si evolutia restrictiilor la fumat in Europa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.