Deciziile indraznete luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capat imediat crizei care afecteaza Europa de trei ani.

"Liderii Europei au surprins scepticii cu un plan indraznet ce prevede pomparea de fonduri in bancile care au probleme, reducerea costurilor de imprumut pentru Spania si Italia si evitarea masurilor de austeritate impuse statelor care solicita asistenta. Acum, insa, ministrii Finantelor au la dispozitie o saptamana si jumatate pentru stabilirea detaliilor, iar investitorii vor fi foarte atenti", noteaza Huffington Post.

"Deciziile luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capat crizei care afecteaza Europa de aproape trei ani. Raman numeroase intrebari privind modul in care va functiona sistemul asistentei bancare directe, privind existenta a suficiente fonduri pentru salvarea bancilor; in plus, nu se stie daca saraca si indatorata Grecie va fi exclusa din zona euro", subliniaza publicatia.

David Kelly, analist la JPMorgan Funds, constata ca pietele financiare au raspuns, desi lent, la vestile bune din Europa. Pietele vor continua ascensiunea, in pofida problemelor care raman, apreciaza el, scrie MEDIAFAX.

Planul privind asistenta directa acordata bancilor prevede instituirea unei autoritati centralizate - probabil BCE - pentru supravegherea bancilor europene, care in prezent sunt sub controlul guvernelor statelor nationale, guverne care au evitat pana acum inchiderea bancilor neperformante. "Insa, in cadrul uniunii bancare, noua autoritate centrala probabil va obtine atributii de inchidere a bancilor neperformante in cazul in care guvernele nationale vor evita aceste masuri", atrage atentia Huffington Post.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.