Moody’s a inrautatit vineri perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa.

Agentia de evaluare financiara a reconfirmat ratingul Romaniei pentru moneda straina si moneda locala, la Baa3, mentinand astfel calificativul in categoria investment grade, cu risc scazut pentru investitii.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody’s.

In consecinta, Moody’s a redus plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.

Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3, scrie MEDIAFAX.

Moody’s explica decizia de inrautatire a perspectivei ratingului Baa3 la negativa prin legaturile puternice ale economiei cu Uniunea Europeana, care ii pot afecta perspectivele de crestere, daca in tarile partenere va avea loc o incetinire puternica a activitatilor.

Moody’s remarca faptul ca 50% din exporturile romanesti sunt destinate tarilor din zona euro, iar alte 20% altor state din UE.

Al doilea factor care a influentat inrautatirea perspective este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a Romaniei, care a fost de 72% din PIB in 2011 si care ar putea pune presiune pe cresterea economica si pozitia balantei de plati, in eventualitatea unei instabilitati prelungite a pietelor internationale de capital si de credit.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.