Cetatenii portughezi sunt dispusi sa emigreze oriunde, in cautarea unui loc de munca.

"Franta, Elvetia, Luxemburg: sunt gata sa plec in oricare dintre aceste tari, unde se vorbeste franceza!", marturiseste Octavio Tavares, electrician in somaj din Lisabona, dupa sapte luni de cautare a unui loc de munca, fara succes.

"Curriculum Vitae si scrisorile de intentie sunt deja traduse. Imediat ce vad un anunt pe Internet care ma intereseaza, nu trebuie decat sa le trimit", marturiseste barbatul in varsta de 39 de ani, tatal a doua fete de doi si respectiv noua ani, avand cateva notiuni de franceza invatate la scoala.

"Planul meu este de a pleca singur in prima faza si imi voi aduce familia ulterior", precizeaza el, adaugand ca a primit deja doua raspunsuri de la angajatori francezi, dar nu a putut pleca "din motive familiale", iar de atunci nu a mai primit alte oferte.

Concediat in noiembrie anul trecut de la o firma cu 20 de angajati, care subcontracta lucrari in domeniul electric de la o mare companie de constructii care a dat faliment, Tavares si-a dat seama ca acest domeniu de activitate este unul dintre cele mai grav afectate si a decis extinderea ariei de cautare, scrie MEDIAFAX.

"Am aplicat pentru posturi in domeniul distributiei, telecomunicatiilor... Dar raspunsul este mereu acelasi: mi se cere sa astept", explica portughezul originar din Insula Capului Verde din Africa.

Mii de compatrioti ai sai au fost nevoiti sa ia calea emigrarii pentru a scapa de recesiune si somajul care atinge o cifra-record de 15,5 la suta prevazuta in acest an. Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), peste 70.000 de persoane ar pleca in fiecare an.
Aflata sub asistenta financiara internationala a Uniunii Europene (UE) si FMI din mai 2011, Portugalia este supusa unui progam dur de austeritate, care a pus in dificultate numeroase familii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.