Cea mai mare companie romaneasca, Petrom, care este probabil in prezent si cel mai mare detinator de cash din Romania, a investit 200 de milioane de euro in fonduri straine de investitii, din miliardul de euro pe care il detine.

"Am plasat aproximativ 200 de milioane de euro in fonduri straine de investitii garantate. Asta inseamna ca administratorii ne garanteaza un anumit randament. In plus 95% din valoarea investitiei initiale este garantata", a declarat pentru Ziarul Financiar Werner Schinhan, directorul general adjunct al companiei. El nu a dorit insa sa precizeze numele fondurilor in care in care compania a investit.

Cea mai mare parte a lichiditatilor de care compania dispune provine din majorarea de capital derulata de austriecii de la OMV in cadrul procesului de privatizare a companiei. Austriecii au venit anul trecut cu un aport de capital in valoare de 830 milioane de euro, la care s-au adaugat subscrierile actionarilor minoritari. Banii urmau sa fie folositi in final pentru programul de investitii al companiei pe urmatorii ani.

In afara de sumele plasate in fondurile de investitii, restul lichiditatilor Petrom, care inseamna aproximativ 800 de milioane de euro sunt plasate in banci atat in lei, cat si in euro. Managerii de la Petrom se plang insa ca nu mai castiga atat de mult in ultima vreme odata cu scaderea dobanzilor la lei. "Acum nu prea mai castigam mare lucru din cauza scaderii dobanzilor la lei", spune Schinhan.

Petrom a inregistrat in lei pierderi financiare semnificative din cauza plasamentelor in euro care valoreaza acum mai putin. "Am avut destule pierderi din cauza aprecierii leului, Insa sunt pierderi doar pe hartie", spune managerul de la Petrom.

Aprecierea monedei nationale a ajutat insa compania sa raporteze rezultate mai bune catre actionarul majoritar, OMV. Petrom raporteaza la Bursa de la Bucuresti rezultatele financiare in lei, dar rezultatele financiare consolidate ale OMV, pe care se uita investitorii de la Bursa din Viena, sunt exprimate in euro.

Petrom urmeaza sa anunte astazi rezultatele financiare pentru finalul celui de-al treilea trimestru, fiind ultima companie de la Bursa de Valori care raporteaza rezultatele trimestriale. Directorul general adjunct al Petrom a mai declarat saptamana trecuta ca rezultatele pe care compania le va prezenta vor fi o veste buna pentru actionari.

Dupa primele sase luni ale anului Petrom inregistra o cifra de afaceri de 1,25 miliarde de euro, in crestere cu aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul pe primele sase luni s-a situat la 164 milioane de euro, de sase ori mai mare. In plus, compania inregistrase in contabilitate si cheltuieli de restructurare in valoare de 60 de milioane de euro pe care urma sa le realizeze in a doua jumatate a anului.

Lichiditatile substantiale de care Petrom dispune acum si profitul pe care il va obtine probabil anul acesta acorda austriecilor de la OMV posibilitatea de a recupera o parte din banii platiti pentru achizitia Petrom prin dividende.

De altfel, managerii companiei au luat recent decizia de a acoperi printr-o operatiune contabila pierderile acumulate din anii anteriori, in valoare de aproximativ 800 de milioane de euro din rezerve din reevaluare si prime de emisiune, pentru ca Petrom sa poata plati dividende.

"Vom putea acorda dividende chiar din profitul pe care il vom obtine in acest an. O decizie in acest sens va fi luata insa de actionari", a spus directorul general adjunct al Petrom.Dezavantajul va fi ca Petrom va plati anul acesta impozit pentru profitul obtinut pentru ca nu mai are pierderi de acoperit din anii anteriori.

Petrom a incheiat sedinta de tranzactionare de vineri la 0,425 lei/actiune, in crestere usoara fata de ziua precedenta. Actiunile au fost cele mai tranzactionate din piata, capitalizarea companiei ridicandu-se la finalul zilei la 6,6 miliarde de euro.

Compania a anuntat vineri ca va supune aprobarii actionarilor tranzactionarea la Bursa de Valori a drepturilor de subscriere in cadrul unei majorari de capital pe care compania o va derula pentru includerea in patrimoniu a unui teren apartinand statului. Actionarii vor putea subscrie o actiune la pretul de 0,1 lei pentru fiecare 85 de actiuni pe care le detin in prezent.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.