Consiliul Concurentei deruleaza in acest moment investigatii ample, in urma unor autosesizari, in 11 mari afaceri. Cele 11 dosare vizeaza o gama impresionanta de domenii de activitate, de la taximetrie la sectorul bancar.

Astfel, o prima investigatie vizeaza piata serviciilor portuare, fiind anchetata o posibila incalcare a prevederilor legislatiei in vigoare de catre Asociatia Armatorilor si Operatorilor Portuari si Fluviali din Romania prin negocierea, in numele membrilor asociatiei, cu CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, CN Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA Galati, CN Administratia Porturilor Dunarii Fluviale SA Giurgiu si CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta si, eventual, cu alte administratii portuare sau maritime, a clauzelor contractuale si a tarifelor pentru serviciile prestate membrilor asociatiei. O a doua investigatie se refera la piata lemnului pe picior privind posibila incalcare a Legii concurentei prin participare a doua grupuri de firme cu oferte trucate la licitatia organizata de Romsilva pentru vanzarea masei lemnoase pe picior.
Alte investigatii au ca obiect pe piata reparatiilor de vagoane de marfa si serviciilor de acces al transportatorilor pe calea ferata piata serviciului de transport public urban ocazional de persoane, efectuata cu autoturisme in regim de taxi pe teritoriul municipiului Bucuresti.

Inspectorii Consiliului mai desfasoara o investigatie pe piata bancara in legatura cu comisioanele practicate la utilizarea platilor cu carduri VISA si MASTERCARD. Tot in acest domeniu mai este analizata o posibila incalcare a legislatiei anticoncurenta de catre grupul de banci format din BCR, Banc Post, BRD-GSG, Raiffeisen - Banca Agricola si Banca Comerciala Ion Tiriac, prin stabilirea nivelului comisionului de retragere de numerar perceput detinatorilor de carduri care utilizeaza ATM-urile altei banci decat cea emitenta a cardului.
Piata nisipurilor cuartoase si afacerile grupului Bega in acest domeniu constituie obiectul unei alte anchete derulate de Consiliul Concurentei. Sectorul comercializarii combustibililor auto si piata cimentului sunt alte doua domenii in care Consiliul s-a autosesizat in privinta unor posibile incalcari ale legislatiei anticoncurenta.

Celelalte doua autosesizari care au dus la declansarea unor investigatii se refera la piata imobiliara (privind o posibila incalcare a legislatiei anticoncurenta de catre agentiile imobiliare membre ale Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare - UNAI - ca urmare a hotararii Comitetului Central al UNAI in ceea ce priveste consolidarea unui comision de referinta de 3%+TVA si a unui comision minim de 2%+TVA) si la piata ingrasamintelor chimice. Alte 16 investigatii au fost declansate la cerere sau in urma unor sesizari.
In domeniul ajutorului de stat, Consiliul deruleaza o investigatie care are ca obiect sprijinul primit de la buget de catre SC ARIS SA Arad.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.