Necesarul de investitii al Romaniei in domeniul petrolului si gazelor naturale pana in 2030 ar putea ajunge la 60 miliarde euro, estimeaza OMV Petrom.

Aceasta este o suma dubla fata de estimarile din strategia energetica elaborata de Guvern, potrivit directorului de afaceri publice si reglementare al OMV Petrom, Razvan Niculescu.

"Romania are nevoie de investitii in sectorul energetic, dar parca ne este tot mai greu sa identificam sursele. Strategia energetica spune ca este nevoie de 30 miliarde euro in tot sectorul energetic. Mi se pare o estimare prudenta. Din analiza noastra, in sectorul de petrol si gaze, pentru ca Romania sa isi fructifice potentialul, este nevoie de investitii de 30-60 miliarde euro in petrol si gaze", a declarat Niculescu, citat de MEDIAFAX.

Reprezentantii OMV Petrom apreciaza ca este exclus ca doar statul sa acopere investitiile, intrucat acesta are mari dificultati in asigurarea unor servicii de baza, precum sanatatea si educatia.

Alta potentiala sursa de finantare a investitiilor in sectorul energetic ar fi capitalul privat autohton, care insa este "insuficient dezvoltat pentru a face fata provocarilor investitiilor mari". Solutia poate fi reprezentata, in consecinta, de capitalul privat strain, cu conditia ca statul sa ofere un cadru de reglementare stimulativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.