"Ponderea garantiilor guvernamentale in domeniul afacerilor trebuie redusa considerabil. Ajutoarele de stat acordate sub forma de garantii guvernamentale trebuie sa intervina doar in cazul serviciilor de interes economic general si numai atunci cand posibilitatea obtinerii creditelor este nula sau foarte redusa", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, insistand asupra faptului ca aceasta practica trebuie "mult diminuata". Marea problema cu care se confrunta Consiliul Concurentei este ca "in multe situatii, garantia guvernamentala acopera 100% valoarea creditului", sustine Berinde.

Reglementarile europene prevad ca minimum 20% din valoarea creditului sa nu fie acoperita de garantie. "Garantia guvernamentala nu trebuie sa acopere in nici o situatie 100% valoarea creditului", precizeaza presedintele Consiliului Concurentei. Astfel, bancherii care acorda creditul vor fi mult mai atenti, considera presedintele Consiliului Concurentei. Inainte de a notifica un ajutor de stat, Consiliul Concurentei face o analiza, pe baza unor scheme stabilite pentru fiecare tip de ajutor in parte. Potrivit acesteia, garantia poate reprezenta ajutor de stat atunci cand da posibilitatea imprumutatului sa obtina conditii financiare mai bune pentru un credit decat cele care sunt in mod normal disponibile pe pietele financiare. Astfel, imprumutatul poate obtine niveluri mai scazute ale dobanzii si/sau sa ofere mai putine garantii.

O garantie se constituie ajutor de stat si in cazul in care riscul asociat ei este suportat de stat si daca, fara o garantie guvernamentala, beneficiarul nu ar putea gasi o institutie financiara dispusa sa il imprumute in orice conditii. In cazul imprumutatorului, garantia poate reprezenta ajutor de stat daca este acordata ex post cu privire la un imprumut sau alta obligatie financiara existenta deja si daca un imprumut garantat este folosit pentru a rambursa un altul, negarantat, catre aceeasi institutie de credit. Se impune evitarea garantarii creditelor in proportie de 100%, sustine presedintele Consiliului Concurentei. Numai in cazul in care in momentul acordarii imprumutului exista o mare probabilitate ca imprumutatul sa nu-l poata rambursa, pentru ca are dificultati financiare, valoarea garantiei poate fi la fel de mare ca si suma acoperita efectiv de acea garantie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.