Business 15 Mai 2012 12:29
Piata bunurilor din sectorul IT a fost singurul sector care a inregistrat o crestere in primele trei luni ale anului, respectiv de 3,2% fata de primul trimestrul din 2011.

Laptopurile si tabletele au ramas vedetele sectorului de IT, inregistrand vanzari de 101 milioane euro.

Sectorul electronicelor au stagnat in perioada analizata, iar vanzarile totale au ajuns la 62 milioane euro. “Acest rezultat este destul de diferit de startul puternic din primul trimestru din 2011, dar conditiile meteo nefavorabile au influentat comportamentul consumatorului”, se arata in comunicatul Gfk TEMAX.

Sistemele audio, un segment unde 7 vanzari din 10 sunt facute de sisteme home cinema, au inregistrat o rata de scadere de aproape 7%, chiar daca pretul acestor produse a crescut cu 7%. Astfel, cresterea vanzarilor de dispozitive Blu-Ray a fost principala cauza a aprecierii pretului. In cadrul categoriei home cinema, sistemele 5.1 au fost cele preferate.

Smartphone-urile echilibreaza tendintele din sectorul telecom

Valoarea totala a pietei de telefoane mobile si smartphone-uri a scazut cu aproape 7% in primul trimestru, ajungand la 38 milioane euro.

Conditiile meteorologice inregistrate la inceputul anului au influentat scaderea usoara din trimestrul intai al lui 2012 fata de trimestrul intai al lui 2011. Sfarsitul lunii ianuarie si luna februarie au fost marcate de temperaturi foarte scazute. Iarna grea i-a determinat pe consumatori sa isi amane achizitiile. Efectele negative s-au resimtit si la inceputul lunii martie 2012.

Pe de alta parte, telefoanele smartphones castiga tot mai mult teren atat in unitati, dar mai ales in valoare, insa deocamdata nu se acopera scaderea determinata de telefoanele mobile simple. Acest lucru arata ca pe piata din Romania mai este loc pentru telefoanele cu caracteristici superioare de tipul smartphones.

Citeste si:
Interesul crescut al româncelor pentru portrete foto în stil fine art
Interesul crescut al...

Piata foto a atins o valoare toala de 9 milioane euro in primul trimestru, in scadere cu 1% fata de aceeasi perioada din 2011. Vestea cu adevarat proasta pentru piata foto se refera la evolutia slaba a ramelor foto digitale, care au inregistrat scaderi de aproximativ 32%.

Vanzarile de electrocasnicele mari au scazut cu 4%, pana la 57 milioane de euro, in timp ce piata de electrocasnicelor mici s-a redus cu 0,3 milioane euro.

Primul trimestru al anului a adus evolutii diferite in cadrul sectorului, categorii precum frigiderele au scazut cu peste 10%, in timp ce altele, precum masinile de spalat vase, au crescut cu aproape 14%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.