Fondul cere Executivului o "actiune hotarata" impotriva marilor datornici la buget * Primul luat in vizor este RAFO Onesti * Reprezentantul Fondului la Bucuresti acuza "alunecarile" Guvernului Nastase: cresterea salariilor inaintea alegerilor si politicile bugetare nerealiste

Fondul Monetar International (FMI) doreste o actiune hotarata impotriva marilor datornici la bugetul statului, a afirmat, ieri, reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, in cadrul unei discutii cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unui comunicat al Guvernului, oficialul institutiei financiare internationale s-a referit explicit la RAFO Onesti, caz in care masurile adoptate de fostul Executiv au incalcat acordul cu Fondul. Reamintim, prin aranjamentul convenit in vara anului trecut, oficialii romani se angajasera sa declanseze falimentul societatii din Onesti. Ulterior insa, Guvernul Nastase a adoptat controversata ordonanta referitoare la transferul unor datorii ale Rafo la AVAS. Actul normativ a fost, insa, suspendat de noul Cabinet in prima sa sedinta dupa investitura.

Comunicatul Guvernului precizeaza si faptul ca Graeme Justice a aratat ca, in timpul mandatului fostului Guvern, au avut loc mai multe "alunecari" de la prevederi importante din acordul cu FMI. Printre acestea se numara cresterea salariilor inaintea alegerilor, care ar putea afecta tinta de inflatie de 9% stabilita pentru acest an, politicile bugetare nerealiste care au dus la acumularea arieratelor in economie, sau politicile din sectorul energetic, neimplementarea unui plan de combatere a traficului ilicit cu produse petroliere si cu tigarete si neaplicarea unui plan de lupta impotriva coruptiei din administratie.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca "fostul Guvern a sacrificat angajamentele pe care si le-a asumat in fata FMI din considerente electorale. "Fostul Cabinet a considerat ca este mai important sa dea cadouri electorale pentru a castiga alegerile decat sa ia masuri in interesul romanilor. Mai mult, nu i-a pasat ca astfel de actiuni pot avea influente negative asupra situatiei din 2005", a explicat primul-ministru.

Cota unica are OK-ul FMI

Pe de alta parte, reprezentantul FMI in Romania a apreciat ca introducerea cotei unice de impozitare "este in concordanta cu o buna politica fiscala si cu evolutiile din regiune". Justice a adaugat, insa, ca Guvernul va trebui sa fie atent ca deficitul bugetar sa nu creasca prea mult. In acest context, seful Executivului a subliniat faptul ca Romania are nevoie de reforme fiscale pentru a permite accelerarea dezvoltarii economice. "Dorim ca in urmatorii doi ani economia romaneasca sa se intareasca si sa se capitalizeze astfel incat sa faca fata competitiei odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Aceasta politica fiscala are drept scop stimularea investitiilor romanesti si atragerea investitiilor straine", a apreciat Tariceanu.

O echipa a FMI va sosi in Romania pe 26 ianuarie pentru a efectua, impreuna cu autoritatile de la Bucuresti, cea de-a doua si cea de-a treia analiza a acordului stand-by, incheiat in vara anului trecut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.