Cazul ideal: romanii investesc sau economisesc castigurile * In varianta cea mai pesimista, banii in plus se duc in deficite si cresteri de preturi

Daca analistii economici sustin ca este prea devreme pentru a spune cu precizie cum va arata economia romaneasca in urma introducerii cotei unice de impozitare de 16 la suta, ei nu se feresc sa prezinte ce s-ar putea intampla, in teorie, in cazul in care cota unica are numai efecte pozitive - daca surplusul de venituri al firmelor si al persoanelor fizice s-ar duce in investitii si economii.

La polul opus este scenariul cel mai pesimist, in care romanii ar folosi banii in plus pentru consum, care s-ar solda cu deficite si cresteri de preturi. "Asteptam sa vedem care va fi combinatia dintre cele doua extreme care va reflecta in final situatia reala", spune Radu Craciun, analist la ABN Amro. Analistii sustin la unison ca in varianta cea mai optimista, romanii ar folosi toti banii in plus cu care s-au trezit in urma reducerii impozitelor pentru a economisi sau pentru investitii. "Daca companiile ar folosi toti banii pentru investitii, atunci ar creste numarul locurilor de munca, dar si nivelul salariilor", sustine analistul Matei Paun. El explica majorarea salariilor prin faptul ca firmele vor fi nevoite sa ofere salarii mai mari atunci cand doresc sa faca noi angajari, in conditiile in care numarul romanilor care cauta de munca ramane neschimbat.

Radu Craciun sustine insa ca firmele romanesti vor investi mai degraba in importuri de echipamente si de tehnologie, care nu inseamna neaparat locuri de munca noi. "Importurile de tehnologie mai eficienta inseamna productivitate mai mare si deci folosirea unei cantitati mai mici de munca", spune Radu Craciun. Totusi, si el este de parere ca pe termen mai lung, salariile ar trebui sa creasca daca salariatii sunt mai productivi. "Insa aceste cresteri de salarii nu se vor resimti imediat pentru ca foarte multe firme se vor folosi de majorarea salariilor nete in urma reducerii impozitelor pentru a amana mariri ale salariilor brute", avertizeaza Craciun. Analistul Matei Paun mai sustine ca in situatia cea mai fericita, dintre efectele introducerii cotei unice nu poate lipsi cresterea investitiilor straine directe. In scenariul cel mai optimist, analistii nu-si fac griji in privinta veniturilor la bugetul de stat, acestea crescand pentru ca tot mai multe firme vor avea profit sau vor iesi din subteran. Totusi, ei precizeaza, ca in realitate, este imposibil ca veniturile in plus rezultate din introducerea cotei unice sa fie folosite integral pentru modernizarea economiei.

La polul opus, se afla scenariul cel mai pesimist, in care singurele efecte pe care le vad analistii vor fi cresterea importurilor de bunuri de consum si cresterea preturilor la produsele fabricate in Romania. "In varianta cea mai pesimista, surplusul de venituri va fi folosit integral pentru consum. In aceasta situatie nu vom avea de-a face nici cu cresterea numarului de locuri de munca. In cel mai rau caz, si investitiile straine ar putea sa scada, in ciuda impozitelor atractive pentru ca investitorii ar putea percepe introducerea cotei unice ca un semn de instabilitate legislativa", spune Matei Paun. Analistul Radu Craciun sustine ca scenariul cel mai pesimist cuprinde si elemente precum majorari de preturi si cresteri ale importurilor. "Productia interna nu va putea satisface saltul cererii, urmand ca diferenta dintre cerere si oferta sa fie acoperita de cresteri de preturi si de importuri", sustine Radu Craciun.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.