Vicepremierul George Copos si-a vandut pachetul de actiuni de 0,9% pe care il mai detinea la MobiFon, compania care opereaza serviciul de telefonie mobila Connex-Vodafone, catre grupul britanic Vodafone, in schimbul sumei de 16 milioane de lire sterline (23,8 milioane de euro).

"Am vandut pentru ca pretul a fost foarte bun", a declarat pentru ZF vicepremierul George Copos. El a adaugat ca banii pe care i-a castigat din aceasta tranzactie vor fi utilizati in mai multe proiecte, dar singurul pe care a dorit sa-l mentioneze vizeaza domeniul imobiliar. "Intentionam sa construim in urmatorii cinci ani circa 150.000 de metri patrati de birouri si locuinte in zona de nord a Bucurestiului unde deja am cumparat terenul", a mai spus Copos.
Copos detinea 0,9% din MobiFon prin firma Dargate Ltd. din Cipru. El a avut un pachet de aproape 2% din actiuni la momentul infiintarii companiei, in 1996.

Aceasta tranzactie permite evaluarea valorii de piata a operatorului Connex-Vodafone la 2,64 miliarde euro.
Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, detine acum 100% din MobiFon. Copos ramasese ultimul actionar minoritar din companie, dupa ce in luna martie a acestui an Vodafone a cumparat de la actionarul principal al Mobifon, firma canadiana Telesystems International Wireless (TIW), un pachet de actiuni de 79%, ajungand astfel sa detina 99,1% din Mobifon.

La acea vreme, Vodafone a preluat si compania ceha de profil Oskar Mobil, de la compania olandeza ClearWave NV, controlata de firma canadiana Telesystem International Wireless, valoarea cumulata a tranzactiilor fiind de 3,5 miliarde de dolari (2,6 mld. euro), la care s-au adaugat datorii preluate de circa 900 de milioane de dolari (691 mil. euro).
Dupa finalizarea tranzactiei, Vodafone a afirmat ca nu este interesata sa achizitioneze pachetul rezidual de actiuni, intrucat actionarul minoritar nu poate influenta politica si strategia companiei. De asemenea, Copos a spus ca nu este interesat sa vanda actiunile.

Vicepremierul a crezut in afacerea Connex, rezistand tentatiei de a-si vinde actiunile cu toate ca a avut mai multe oferte de-a lungul anilor. Copos, care a intrat in politica la sfarsitul anului trecut obtinand postul de vicepremier din partea Partidului Conservator, este unul dintre cei mai bogati romani. Fost sef al studentilor comunisti, el a intrat in afaceri imediat dupa Revolutie, primul business fiind Cofetariile Ana. Afacerile lui in acest moment acopera si domeniul hotelier si cel al motoarelor electrice (Ana Imep). In acest an, Copos a preluat si controlul asupra hotelului Hilton din Capitala, pentru care a platit, conform informatiilor din piata, intre 18-19 milioane de euro. De asemenea, el este patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti.

Tranzactia cu Connex apare si in contextul in care noua strategie a Vodafone este de a detine pachetul integral de actiuni, de 100%, pentru toate filialele sale din intreaga lume, si operarea sub acelasi nume, Vodafone.

Conform declaratiilor oficialilor companiei, operatorul va detine temporar brandul actual, "Connex-Vodafone", urmand sa treaca apoi la denumirea "Vodafone" si sa preia pe scara larga serviciile de telefonie mobila ale grupului britanic, printre care si serviciile 3G din gama Vodafone Live.
Oficialii Connex-Vodafone au anuntat ieri ca veniturile companiei, in perioada iulie-septembrie 2005, au urcat cu 40%. Avand in vedere ca anul trecut in aceeasi perioada veniturile au inregistrat 183,3 milioane de dolari, rezulta ca in perioada iulie-septembrie din acest an veniturile au atins 256,6 milioane de dolari (aproximativ 218,5 mil. euro).

Numarul clientilor Connex-Vodafone a crescut, la finele lunii septembrie, la 5,529 milioane, cu 27% mai mult fata de sfarsitul lunii septembrie 2004. Numarul de utilizatori adaugat in trimestrul incheiat la 30 septembrie a fost de aproape 280.000.

La 30 septembrie, clientii serviciilor pe baza de abonament reprezentau 35% din numarul total de utilizatori, comparativ cu 34% in aceeasi perioada a anului trecut.

Venitul mediu lunar pe utilizator in acest trimestru a crescut cu mai mult de 10%, ajungand la 15,9 dolari (13,5 euro), comparativ cu 14,4 dolari in aceeasi perioada a anului trecut (11,6 euro la cursul mediu anual).

Principalul concurent al Connex-Vodafone pe piata locala este Orange Romania. In luna aprilie a acestui an, France Telecom a cumparat, prin divizia sa de telefonie mobila Orange, 23,36% din actiunile operatorului Orange Romania pentru 523 milioane de dolari (408,5 milioane de euro), de la un consortiu condus de fondul de investitii AIG New Europe. In urma tranzactiei, valoarea de piata a operatorului a fost estimata la 2,27 miliarde de dolari (1,77 mld. euro).

In afara de France Telecom, un pachet minoritar de actiuni (3,37%) al Orange Romania este detinut de companiile MBL Computers si Radcom, controlate de omul de afaceri Nicolae Badea, unul dintre proprietarii clubului de fotbal Dinamo Bucuresti.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.