Adoptarea motiunii de cenzura de catre Parlament ar putea impinge moneda nationala dincolo de nivelul record de 4,40 lei/euro si sa micsoreze semnificativ sansele ca BNR sa reduca rata cheie, se arata intr-un raport al ING Bank, citat de NewsIn.

"Desi sansele caderii guvernului credem ca au crescut substantial de la momentul depunerii motiunii de cenzura, pietele leului au parut sa ignore aceste evenimente, ceea ce sugereaza ca ar putea fi vulnerabile la o schimbare a guvernului. Un asemenea scenariu ar amplifica incertitudinea pe termen scurt si ar putea impinge moneda nationala dincolo de nivelul record de 4,40 lei/euro si sa micsoreze semnificativ sansele ca BNR sa reduca rata cheie (ca si multi alti analisti, ne asteptam ca banca centrala sa reduca rata de dobanda de politica monetara cu 25pb la 5% in sedinta de miercuri) si probabil sa intrerupa misiunea curenta de evaluare a FMI", se arata intr-un raport al ING Bank, citat de realitatea.net.

Analistii ING Bank precizeaza ca deschiderea in scadere a burselor europene nu este favorabila leului ce oricum are in fata o sedinta dificila.

"In cazul in care motiunea de cenzura este respinsa, ne asteptam ca moneda nationala sa urmeze o tendinta de depreciere usoara de la nivelul actual de 4,3770 lei/euro", se arata in raport.

In ciuda declaratiilor analistilor, BNR a afisat un curs stabil, oscilatia fata de ziua de ieri fiind doar cu 0,10 bani in minus, leul apreciindu-se pana la valoarea de 4,3747 lei/euro. Dolarul scade de asemenea cu 0,10 bani pana la valoarea de 3,3074 lei/dolar.

Francul elvetian este singura moneda din regiune care s-a apreciat in ultima zi a saptamanii 3,6416 lei/franc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.