In meciul dintre Luca-Vintu si Voiculescu pentru preluarea a 8% din Petrom, presa controlata de primii a lansat deja atacul. Cum mai e putin timp pina vom afla cum (si, implicit, de catre cine) vor fi cumparate actiunile purtatoare ale unui profit de 100%, asteptam ca si cealalta parte sa inceapa atacul.

"Omul de afaceri Dan Voiculescu intentioneaza sa-si insuseasca 8% din Petrom, actiuni ce ar trebui sa revina salariatilor societatii. Vom prezenta in numerele viitoare manevrele presedintelui PC si cum l-a folosit pe subordonatul sau, vice-premierul George Copos, in aceasta lupta", scria ieri, pe prima pagina, ziarul "Gardianul", in timp ce si cotidianul "Ziua" afisa un mesaj aproape identic. Pe de alta parte, ministrul conservator al Economiei, Codrut Seres, ne-a declarat ca la sfirsitul acestei saptamini va avea o discutie cu reprezentantii Asociatiei Salariatilor din Petrom, pentru a definitiva modalitatea prin care se va face vinzarea actiunilor catre salariati. Asadar, razboiul mediatic reincepe chiar inainte de anuntarea deciziei.

Care este miza

Potrivit legii de privatizare a Petrom din 2003, salariatii societatii au dreptul la 8% din actiuni, 0,05 euro pe actiune, pretul platit de OMV pentru pachetul majoritar. Pachetul de 8%, la acest pret, inseamna un efort financiar de circa 235 de milioane de euro din partea lor. Insa, la un pret de 4.250 de lei (0,11 euro), cu cit este cotata o actiune pe bursa, pachetul salariatilor are o valoare de piata de circa 493 de milioane de euro, cu conditia evidenta sa nu se arunce actiunile in piata in numar mare, pentru ca pretul ar cobori dramatic. Asadar, investitia salariatilor in aceste actiuni ar aduce un profit de 100%.

Insa, in momentul in care, in vara, s-a prezentat actul normativ prin care Asociatia voia sa cumpere pachetul, vicepremierul Copos s-a opus, desi initiativa a venit din partea ministrului conservator Seres. Motivatia sa, reiterata ulterior si de presedintele Basescu, a fost ca nu este corect ca actiunile sa incapa pe o singura mina. Asta a declansat razboiul.

Personajele si armele

Liviu Luca, reprezentantul Asociatiei Salariatilor, a sustinut ca doar asociatia poate cumpara actiunile, in numele si in contul salariatilor. Petrolistii detin cel mai important canal de stiri, Realitatea TV, si trei cotidiene nationale ("Ziua", "Gardianul" si "Averea"), pe care le-au folosit pentru a transmite acest mesaj. De asemenea, le-au folosit si pentru a induce opiniei publice ideea ca Voiculescu se opune tranzactiei pentru ca ar vrea el actiunile. La rindul lui, liderul conservator Dan Voiculescu s-a folosit de puterea mediatica pe care o detine (Antena 1 si 3, "Jurnalul national", "Saptamina Financiara"), pentru a spune ca aceasta manevra nu e corecta pentru salariati, pentru ca nu ei se vor bucura de actiuni. Mai mult, aici s-a spus ca Liviu Luca actioneaza de fapt pentru propriile sale interese si nu pentru ale angajatilor.

Aproape de final

Dupa incidentul din vara, cind Copos a fost impotriva improprietaririi petrolistilor prin asociatie, sustinut fiind indirect chiar de presedintele Basescu, ministrul Seres a spus ca se va incerca o solutie de compromis, prin care salariatii sa poata cumpara actiuni fie prin asociatie, fie in nume propriu, pe baza unei solicitari inaintate Ministerului Economiei. Seres a spus atunci ca "in toamna" se va definitiva actul normativ prin care salariatii sa cumpere actiunile, printr-o metoda sau alta sau prin una combinata. Ieri, Seres ne-a spus ca "pina in prezent OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din minister - n. red.) s-a intilnit in mai multe rinduri cu reprezentantii PAS-ului (asociatia - n. red.). La sfirsitul saptaminii va avea loc o intilnire intre cele doua entitati in cadrul careia acestea vor cadea de acord asupra formei finale a documentului prin care vor fi transferate actiunile".

Deocamdata, aripa Voiculescu se abtine

Asadar, dezvaluirile anuntate ieri de presa controlata de petrolisti apar chiar inaintea deznodamintului acestei afaceri. Intrebat ieri, Voiculescu ne-a raspuns prin purtatorul lui de cuvint, la acuzatiile lansate de "Ziua" si "Gardianul". "Nu am nici un fel de intentie sa cumpar 8% din Petrom. Este o diversiune a unui ziar care nu respecta deontologia profesionala si este un instrument al grupului Vintu-Luca", a fost replica liderului conservator. Copos nu a putut fi contactat.

Meciul se muta in sondaje

Mai multi reprezentanti ai Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu, s-au aratat indignati de rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Insomar. Studiul arata ca, in cazul in care ar fi alegeri saptamina viitoare, PC ar obtine doar 1% din voturile electoratului. Bogdan Pascu, purtatorul de cuvint al conservatorilor, au acuzat Insomar ca "are in spate pertenerii omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu".

"Insomar SA a fost infiintata in 1999, iar actionariatul firmei era format din firmele lui SOV (51%), grupul Gelsor SA (45%) si alti oameni de incredere ai lui Vintu", au spus oficialii PC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.