Accesul la informatie in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca in mediul rural este o alta problema acuta ce se desprinde din studiul "Saracia, excluziunea sociala si oportunitatile de munca in randul tinerilor din mediul rural".

Un alt fenomen negativ si de durata pe piata fortei de munca din Romania este munca la negru, fara contract de munca si fara plata contributiilor sociale, aproximativ 11% dintre salariati declarandu-se in aceasta situatie, conform aceleiasi cercetari.

  • Rudele si cunostintele, "sistemul de recrutare" in mediul rural

In ceea ce priveste cautarea unui loc de munca, accesul la informatie reprezinta o problema pentru tinerii din mediul rural. Mijloacele moderne de informare, precum internetul, sunt prea putin intrebuintate, principala metoda de cautare a unui loc de munca fiind legata de rude si cunostinte.

Citeste si: Tinerii, victimele pietii muncii din Romania

Majoritatea tinerilor de 19 ani si peste, mai precis 61% dintre ei, sunt neocupati, inactivi sau nu au avut niciodata un loc de munca. Dintre cei care au avut un loc de munca, 60% au peste 26 de ani, iar trei sferturi dintre ei nu mai lucreaza de cel mult trei ani, scrie stirileprotv.

Doar 46% dintre tinerii din rural neocupati au cautat un loc de munca in ultimul an,
insa doar 10% au primit vreo oferta de munca de cand nu mai lucreaza sau au absolvit o forma de invatamant.


"Conditiile de munca grele, coroborate cu existenta unei oferte a angajatorilor careia ii corespunde un salariu perceput ca fiind inacceptabil de mic de catre cei ofertati, reprezinta o combinatie de factori ce demotiveaza tinerii in demersurile de cautare, respectiv, de mentinere a unui loc de munca", se arata in studiu, citat de realitatea.

Pe de alta parte, 58% dintre angajatori si 51% dintre autoritati considera ca nivelul de calificare profesionala a tinerilor de rural este necorespunzator cerintelor pietei.

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului european "O piata incluziva a muncii in mediul rural", cofinantat prin Fondul Social European, beneficiar fiind Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.