Un studiu recent arata ca, in ciuda potentialului agricol al Romaniei, numai 5% dintre tineri au un venituri din munca in agricultura, iar aproape 30% dintre tinerii ocupati se afla in gospodarii cu risc de saracie.

"Cei mai afectati sunt zilierii agricoli si non-agricoli, adica persoane aflate in conditii de sub-ocupare sau ocupare precara. Pe dimensiunea de gen, femeile sunt mult mai vulnerabile in fata saraciei salariale, fiind preponderente in domenii de activitate cu salarii mici. (...) Calitatea locurilor de munca reprezinta o alta problema identificata de majoritatea respondentilor. Locurile de munca disponibile sunt, fie fara forme legale, fie ofera salarii mici in raport cu munca ceruta, salarii in raport cu care nivelul costului navetei devine unul prohibitiv, fie se inregistreaza ambele situatii, in acelasi timp", se mai arata in studiul "Saracia, excluziunea sociala si oportunitatile de munca in randul tinerilor din mediul rural", citat de realitatea.

Anumite locuri de munca sunt percepute de catre tineri ca fiind destinate mai degraba femeilor care au o anumita varsta si o anumita experienta, cum ar fi munca prestata la patiserie, in timp ce altele, cum ar fi cele in depozite de materiale de constructii, sunt specific barbatesti, forta de munca fiind distribuita in functie de capacitatile fizice ale ambelor sexe.

Citeste si: Tinerii, victimele pietii muncii din Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.