Banca Mondiala l-a desemnat luni pe Jim Yong Kim in functia de presedinte, perpetuand traditia ocuparii acestui post de catre un cetatean american, relateaza AFP.

Statele membre l-au desemnat, fara surpriza, pe acest medic si antropolog, in varsta de 52 de ani, presedinte al Universitatii Dartmouth din New Hampshire, in nord-estul Statelor Unite, in cursul unei reuniuni a Consiliului de Administratie (CA).

Pentru prima data, candidatul Statelor Unite a avut un concurent, si anume ministrul nigerian al Finantelor Ngozi Okonjo-Iweala. Insa Kim parea favorit, avand in vedere sustinerile obtinute in ultimele saptamani, care i-au asigurat un avans confortabil.

Banca Mondiala nu a precizat cu adevarat cum a fost facuta aceasta alegere, scrie MEDIAFAX.

"Membrii CA l-au ales pe Jim Yong Kim ca presedinte, pentru un mandat de cinci ani, incepand de la 1 iulie", a anuntat institutia intr-un comunicat. "Candidatii finali au primit sustinere din partea tarilor membre, lucru care constituie un indiciu cu privire la calibrul lor", se mai arata in comunicat.

Textul nu face nicio referire la "consensul" dintre tarile membre. De asemenea, nu era posibil sa se stie cum s-au pronuntat statele membre care nu si-au facut, inca, publice preferintele, si anume tari ca China, Brazilia sau tarile europene.

Gratie unui aranjament tacit cu europenii, postul este monopolizat din 1946 de catre americani. In schimb, europenii au monopolizat in acelasi mod conducerea Fondului Monetar International (FMI).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.