Culturile de rapita, de exemplu, au fost compromise in proportie de 77% din cauza caderilor de zapada abundente.

Circa 350.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse in aceasta iarna, dintr-un total de 2,57 milioane hectare insamantate in toamna anului trecut, cultura de rapita avand cel mai mult de suferit din cauza gerului, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Din suprafata totala insamantata in toamna anului trecut cu grau, secara, triticale, orz, orzoaica si rapita au mai ramas in cultura circa 2,22 milioane hectare", se arata in analiza MADR, citata de evz.ro.

Cele mai mari pierderi ale Agriculturii:
- cultura de rapita a fost distrusa pe 284.000 de hectare din totalul celor 350.000 de hectare;
- graul, secara si triticalele - 36.000 hectare distruse;
- orzul - 24.000 hectare;
- orzoaica - 8.000 hectare.

In ceea ce priveste productia din 2012, specialistii MADR considera ca la ora actuala este prematura efectuarea unei prognoze, intrucat sezonul de insamantare a culturilor de primavara este in plina desfasurare. Suprafata de grau ramasa in cultura, de circa 1,9 milioane hectare, va asigura o productie totala care va acoperi necesarul de consum al Romaniei dar si unele disponibilitati pentru export.

"In ceea ce priveste cultura de rapita, aceasta a fost calamitata in proportie de circa 77%, ramanand in cultura aproximativ 85.000 hectare", mentioneaza specialistii MADR.

Cresterea economica a Romaniei din 2011, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, a anuntat INS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.