Cei mai multi angajati romani prefera ca angajatorul sa le ofere o zi libera cu ocazia sarbatorilor de Paste, in loc de alte beneficii, pentru a o putea petrece cu familia sau cu prietenii.

Banii, cadourile, tichetele speciale sau vacantele sunt secundare cand vine vorba despre una dintre cele mai importante sarbatori la romani.

Aceasta este principala concluzie a sondajului „Ce isi doresc de Paste angajatii de la angajatorii lor”, realizat de catre Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est pe piata de consultanta in management financiar si externalizare.

Desi angajatorii prefera in general sa acorde tichete cadou sau cadouri in bani in limita a 150 de lei (deoarece sunt avantajoase din punct de vedere fiscal), 28,33% dintre angajatii romani prefera sa primeasca de la companie o zi libera, urmatoarea optiune fiind prima inclusa in venitul brut (26,67%), desi statul va beneficia de o parte din acea suma sub forma de contributii si impozit. Celelalte preferinte sunt cadourile in bani de maximum 150 de lei (21,67%), cosurile cu produse specifice (10%), tichetele cadou (10%) si altele, precum vacantele platite de companie sau iesirile la restaurant (3,33%).

  • Ce e mai avantajos pentru angajator sa ofere?

Beneficiile pe care angajatii le pot obtine de sarbatori pot fi diverse, precum prime in bani, tichete, cosuri cu produse, abonamente la fitness, vacante platite de companie s.a.m.d. Primele in bani incluse in venitul brut sunt insa diminuate considerabil prin aplicarea contributiilor sociale si a impozitului (contributiile angajatului 16.5%, ale angajatorului intre 27.75% si 28.45% + impozitul pe venit al angajatului 16%). Astfel, pentru o prima in valoare de 100 RON, angajatorul mai plateste contributii in valoare de 28 RON, iar valoarea neta efectiva primita de angajat va fi de 70 de RON (deoarece plateste contributii 17 RON si impozit 13 RON).

Citeste si: Ce vor primi angajatii multinationalelor de Paste?

Legea permite insa companiilor sa opteze pentru alternative de stimulare a angajatilor avantajoase din punct de vedere fiscal (deoarece sunt deductibile limitat, nu se aplica taxe asupra lor, sau se aplica doar impozitul pe venit) precum tichetele (de masa, vacanta, cresa, cadou), cheltuielile ce se incadreaza in categoria protocol sau cheltuielile sociale conform art. 21, ali.(3), lit.c) din Codul Fiscal. Pentru a nu se retine contributii angajat/angajator, cadourile in bani (oferite cu ocazii speciale) nu trebuie sa depaseasca (conform articolului 296^15 lit.b) limita de 150 RON.

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...

Aceste cadouri in bani se acorda in baza specificatiilor contractelor colective de munca si a regulamentelor interne si intotdeauna trebuie sa existe un document care prevede strict conditiile in care se acorda astfel de sume. Astfel, existenta acestor tipuri de beneficii scade considerabil sansele acordarii clasicelor prime asupra carora se vor calcula atat impozit pe venit, cat si contributii sociale, desi optiunea aceasta este cea mai simpla din punct de vedere al aplicabilitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.