Cui vindem cea mai mare banca din Romania? Este o intrebare care va primi peste putin timp un raspuns. Guvernul a ales sa vanda BCR pe bani multi, recordul celei mai profitabile privatizari urmand a fi depasit. Un succes? Cu siguranta, unul de moment. Mai departe nu vor conta insa decat cele 10 procente din grila de evaluare. Adica strategia .

Ambii pretendenti sunt interesanti. Unul prin prisma experientei, altul prin prisma hotararii si a calificarii surprinzatoare. Erste Bank este un veteran cu trese multe adunate prin Europa Centrala si de Est, in timp ce BCP a realizat ca nu poate pierde ocazia de a intra pe cea mai emergenta piata dupa cea din Asia.

Motive?

Portughezii sunt prezenti pe toate continentele, e drept, mai curand prin deschiderea de filiale decat prin achizitii ale unor banci locale. Pe piata vest-europeana, este prezenta in Luxemburg si Franta, activitatile de retail banking concentrandu-se pe segmentul de rezidenti de origine portugheza din aceste tari. Pe continentul american, portughezii au filiale atat in SUA, cat si in Canada, in timp ce in Africa detin Banca Internationala a Mozambicului, iar in Asia au cumparat Banca Comerciala din Macao.

De cealalta parte, Erste Bank s-a concentrat in ultimii ani pe Europa de Est, unde a reusit sa achizitio-neze fostele banci de economii falimentare, imperiul austriac fiind prezent astazi in Croatia, Cehia (CS Bank), Slovacia (SLSP), Ungaria (Postabank) si Serbia (Novosadska).

Dupa ce pietele occidentale au ajuns la un nivel de saturatie in ceea ce priveste sistemul bancar, ritmul de crestere a acestuia fiind de zece ori mai mic decat in Europa de Est, atat portughezii, cat si austriecii au inteles ca privatizarea BCR este o sansa pe care nu o pot rata. De altfel, acest lucru a fost recunoscut recent intr-un interviu acordat de Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, publicatiei "Financial Times", acesta afirmand ca intrarea si concentrarea pe pietele estice au fost extrem de utile pentru Erste. Oficialul bancii a precizat, de asemenea, ca dezvoltarea lui Erste in interior este limitata si ca in Austria aceasta dezvoltare nu mai poate lua amploare. De cealalta parte, si portughezii sunt constienti ca, daca vor sa ramana in joc pe o piata puternic concurentiala, trebuie sa lupte cu jucatorii puternici din Europa.

Ambitie latina

Daca austriecii sunt interesati atat de BCR, cat si de CEC, portughezii re-cunosc ca nu vor sa intre pe piata romaneasca decat direct pe locul intai. In urma cu aproape doua luni, prese-dintele BCP declara: "In prezent suntem concentrati pentru a obtine pozitia de lider pe piata, acesta fiind si motivul pentru care nu suntem interesati de cea de-a patra banca romaneasca din sistem (CEC - n.r.), care se afla si ea in plin proces de privatizare. BCR este cea mai mare banca din Romania, aflata in pole-position, iar in cadrul strategiei noastre ne-am propus sa ajungem pe locul I pe mai multe piete. De aceea, in cazul BCR, cel mai important aspect pentru noi il reprezinta pozitia actuala de pe piata".

Pentru Erste, nici CEC nu este de lepadat, in conditiile in care, asa cum arata si prestigioasa publicatie "Financial Times", austriecii nu au reusit sa se impuna pe pietele din Bulgaria si Ucraina, unde grupul Raiffeisen a achizitionat Banca Aval, a doua institutie financiara din Ucraina. Fiecare din cei doi pretendenti incearca sa impresioneze. Erste spune ca vine cu avantajul experientei pe aceasta piata si al traditiei, 12,5 milioane de clienti ai sai fiind un argument puternic in opinia oficialilor bancii. De cealalta parte, portughezii ne asigura ca, "in ceea ce ne priveste, noi nu dorim sa fim un partener strain, ci sa facem parte din sistemul bancar romanesc".


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.