ANAF va trece printr-o ampla reorganizare, mai profunda decat in Bulgaria, care va cuprinde atat optimizarea numarului de administratii fiscale, cat si intreg sistemul IT, pe baza unei evaluari a Bancii Mondiale, care va propune si masurile.

"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat (...) Scopul final va fi si optimizarea numarului de adminsitratii fiscale", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

Reorganizarea ANAF va fi una dintre principalele conditionalitati ale acordului de imprumut de tip preventiv in valoare de un miliard de euro pe care Romania il va semna in vara cu institutia internationala.

Ministrul Finantelor a aratat ca Banca Mondiala a realizat in Bulgaria doar o analiza de structura, si nu a mers mai in profunzime, pe partea de sistem IT, pe programe de optimizare a informatiilor.

"Vom lucra inclusiv partea de design al structurii IT, ce aplicatii software si echipamente hardware ne trebuie, vom face o analiza la nivel national a atributiilor directiilor generale ale finantelor publice. Urmarim nu doar a creste de colectare, ci si scadearea birocratiei si imbunatatirea relatiei control-contribuabil", a spus Dragoi.

Programul va urmari si cresterea flexibilizarii colectarii, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, avand ca rezultat limitarea interactiunii "fata in fata" intre contribuabil si institutia colectare.

Astfel, prin informatizarea completa si trecerea la o baza de date centralizata, va fi permisa nu doar modalitatea de declarare si plata a datoriilor catre autoritatile centrale si locale, dar se va elimina si o buna parte din subiectivismul din cadrul actului de control.

La finalul programului vor exista standarde de calitate privind relatia contribuabil-fisc si asistenta contribuabilului, dar si o crestere a platilor de taxe prin sistemul electronic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.