Castigul salarial mediu net a crescut in februarie, comparativ cu luna anterioara, cu 0,3%, sau cinci lei, la 1.472 lei, cele mai mari valori fiind inregistrate la producatorii de tigari, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Astfel, castigul mediu net din domeniul fabricarii produselor din tutun a ajuns la 4.489 lei, iar in hoteluri si restaurante indicatorul se plaseaza la 824 lei.

"In luna februarie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna ianuarie 2012 ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a reducerii sau intreruperii activitatii ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, a dificultatilor financiare si concediilor fara plata", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari scaderi, intre 8,5% si 10,5%, au fost inregistrate in transporturi pe apa, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, si intre 4,5% si 7,5% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de editare, fabricarea altor mijloace de transport, alte activitati de servicii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari.

Cele mai semnificative majorari s-au inregistrat astfel
: cu 44,7% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii); intre 4% si 7,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.