Comisia Europeana, parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE au ajuns la un acord pentru reducerea tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text si Internet mobil, relateaza Reuters.

Acordul anuntat miercuri urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.

Tarifele pentru apelurile efectuate intr-o alta tara membra a Uniunii decat cea de origine nu pot depasi 29 de centi pe minut, iar cele pentru apelurile primite nu trebuie sa fie mai mari de 8 centi pe minut.

In cazul mesajelor text din strainatate a fost stabilit un plafon de 9 centi pe minut, iar accesarea Internetului la 70 de centi pe megabyte, scrie MEDIAFAX.

Pana in 2014 aceste plafoane trebuie sa mai scada cu o treime, cu exceptia tarifului pentru internet, care urmeaza sa fie redus la 20 de centi pe megabyte.

Acordul este un compromis intre tarifele propuse initial de Comisia Europeana si cele ale Parlamentului European, mai stricte, din februarie.

Discutiile din Parlamentul European privind amploarea reducerilor au durat noua luni. Tarifele finale sunt totodata mult mai scazute fata de propunerea initiala a Comisiei, din iulie 2011.

Reforma, care va eroda probabil veniturile marilor grupuri europene de telecomunicatii, are si rolul de a creste concurenta, utilizatorii avand dreptul sa aleaga operatorul de telefonie mobila, atunci cand sunt in strainatate. De fapt, noile reglementari creeaza o noua piata pentru serviciile de roamning, in loc sa impuna folosirea de catre clienti a operatorilor din tarile de origine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.