Dupa o cladire de birouri si un parc logistic, fondul austriac de investitii imobiliare Europolis pregateste primul sau proiect in domeniul comercial, cu o valoare de pana la 100 de milioane de euro. Europolis se afla in discutii avansate cu un dezvoltator local, proiectul urmand a fi situat in Capitala, sustin surse din piata.

"Suntem in prezent in negocieri pentru mai multe proiecte, iar unul dintre acestea se refera la un centru comercial", a declarat pentru ZF Bernhard Mayer, presedintele board-ului Europolis. El nu a dorit sa ofere alte detalii legate de proiectul din Capitala, dar a confirmat ca valoarea proiectului ar putea ajunge la 100 de milioane de euro.

La un astfel de nivel proiectul ar depasi ca valoare investitia implicata in cele doua mall-uri dezvoltate pana acum de compania turceasca Anchor Grup - Bucuresti Mall si Plaza Romania.

In afara acestora, pe lista centrelor comerciale de anvergura din Capitala se afla si Unirea Shopping Center, detinut de omul de afaceri Dan Adamescu.

In plus, in zona de nord a Capitalei se afla in pregatire un centru comercial al GTC International, o companie cu activitati in domeniul imobiliar detinuta de grupul israelian Kardan si care a mai dezvoltat imobilele de birouri Europe House si America House.

Pentru zona de vest a Capitalei este in pregatire un alt centru comercial de anvergura, pe un teren detinut de fondul american de investitii NCH, in timp ce pentru sudul Capitalei a fost anuntat Sun Plaza, un proiect dezvoltat de compania EMCT, responsabila pentru unele dintre galeriile comerciale din cadrul complexurilor Carrefour.

Strategia fondului de investitii Europolis vizeaza intrarea cat mai devreme pe o anumita piata. Aceasta strategie a fost deja urmata cu succes de austrieci in Polonia, Cehia sau Ungaria si urmeaza sa fie aplicata si pe piata romaneasca.

Europolis este unul dintre primii investitori imobiliari intrati pe piata locala. Austriecii au intrat pe piata in anul 2003, prin cumpararea pentru aproximativ 31 de milioane de dolari (peste 26 de milioane de euro) a cladirii de birouri Europe House, dezvoltata de GTC.
Un an mai tarziu, austriecii ajungeau la a doua investitie pe piata locala, dupa implicarea lor in proiectul de 75 de milioane de euro Cefin Logistic Park.

Lipsa de proiecte imobiliare finalizate pe piata locala a determinat fondul de investitii austriac sa apeleze pentru a doua achizitie la un asa-numit contract de "forward purchase" (garanteaza preluarea de catre fondul de investitii a proiectului in momentul finalizarii constructiilor si la un anumit nivel al inchirierilor prestabilit).

Practic, tranzactia dintre Europolis si Cefin a implicat mai intai cumpararea de catre grupul austriac a companiei care dezvolta proiectul Cefin Logistic Park, aflat in prima faza de dezvoltare. Investitiile aferente fazelor ulterioare de dezvoltare vor fi derulate de Cefin din fonduri asigurate de Europolis, iar in felul acesta, Cefin are un exit sigur din aceasta afacere.
Cele doua proiecte Europe House si Cefin Logistik Park vor implica in momentul finalizarii ultimei faze din cadrul parcului logistiv investitii cumulate de peste 100 de milioane de euro.

Chiar daca este unul dintre primii intrati pe piata, Europolis nu este cel mai mare investitor de pe piata imobiliara romaneasca. Cel mai activ investitor de pana acum a fost Immofinanz, cel mai mare fond de investitii austriac, care a cumparat in ultimii doi ani patru proiecte imobiliare pe piata locala, pentru care a platit peste 130 de milioane de euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.