In ultimele trei luni, compania specializata Euroline a inregistrat o crestere cu peste 20% a numarului de carduri de credit si estimeaza sa emita inca 100.000 de carduri pana la finalul anului.

"Am ramas liderul pe piata al cardurilor de credit, cu peste 300.000 de carduri emise", spun oficialii Euroline. In august, compania subordonata EFG Eurobank Ergasis raporta 250.000 de carduri de credit emise, acceptate de 2.200 de comercianti.

Saltul este semnificativ si ar putea fi un raspuns al pietei la restrictiile impuse de banca centrala creditelor de consum. Migratia clientilor spre cardurile de credit poate fi explicata prin avantajul rapiditatii obtinerii imprumutului, in pofida unor dobanzi de peste 32%, mult mai mari decat cele aplicate de banci creditelor personale. "Nu cred ca tendinta de crestere a creditului pe card se inscrie in afara celei a creditului de consum, intrucat si cardurile intra in limita de creditare a bancilor, impusa de banca centrala", afirma Catalin Cretu, director regional Visa pentru Romania si Bulgaria.

In Romania, companiile specializate au emis peste 1,5 milioane carduri de credit, potrivit estimarilor analistilor.

Pana atunci, statisticile arata ca banii imprumutati de pe card sunt utilizati mai ales la cumpararea obiectelor de larg consum, doar o mica parte extrasi "cash" de la bancomate sunt pentru cheltuieli nespecificate.

"Circa 85% din volumul sumelor imprumutate prin card sunt rambursate in rate. Circa 10% din volumul creditelor a fost retras sub forma de numerar de la bancomate si numai 5% din credite au fost rambursate integral in interiorul perioadei de gratie de 50 de zile, oferita de Euroline", spun reprezentantii firmei grecesti de credit.

Vanzoleala din piata cardurilor ar putea arata o dezvoltare fireasca a domeniului, dar poate fi atribuita si competitiei pentru o clientela avida de credite.

Visa si ProCredit tocmai au lansat primul card inteligent din Romania, iar BRD - SocGen lanseaza inca un card de debit, iar Raiffeisen Bank e in plina campanie de final de an pentru un card de credit fara comision.

"Problema majora consta in confuzia pe care cei mai multi dintre detinatorii actuali, cat si potentialii posesori de carduri, o fac intre cardul de credit si cardul de debit cu 'descoperit de cont>>, prin care sunt obisnuiti sa-si primeasca salariul", spun oficialii Euroline.

"Aceasta confuzie are un impact negativ si asupra utilizarii cardurilor, in sensul ca multi posesori de carduri de credit inca nu stiu ca principiul de baza al unui astfel de card este de a fi utilizat pentru cumparaturi direct din locatiile comerciale si nu pentru a retrage limita de creditare de la bancomate, cu consturi suplimentare pentru ei", ne-au declarat reprezentantii Euroline. O stavila in dezvoltarea pietei cardurilor de credit o reprezinta si strictetea reglementarilor impuse de BNR cu privire la gradul maxim de indatorare al clientilor, precum si la formalitatile care trebuie indeplinite pentru a obtine un card de credit.

Euroline este prima institutiei ne-bancara (desi subordonata grupului bancar elen EFG) care emite carduri in Romania. Cardul ofera posibilitatea platii in magazinele partenere si rambursarea in termnen de 50 de zile (perioada de gratie) fara dobanda, care se ridica la 32% pe an. Euroline cere ca numai 3% din creditul ramas neplatit sa fie achitat lunar. Un alta tendinta vizibila a momentului este lansarea de carduri de credit care pot fi utilizate la o anumita retea de magazine. Avantajele noilor carduri de credit cu dubla-marca vor atrage cel mai mult in urmatorul an, spune Cretu. "Deja exista cateva banci care au in plan lansarea unor carduri cu dubla -marca de credit, adica a bancii si a comerciantului, sub marca Visa. Cateva lansari vor avea loc anul acesta, insa cele mai multe vor fi efectuate la anul", spune directorul Visa.

Pentru MasterCard, lansarea din august a cardului cu limita de credit de 5.000 de euro si perioada de gratie extinsa la trei luni, sub marca BCR si Altex, a adus deja circa 7.000 de clienti lantului de magazine patronat de Dan Ostahie, ne-au declarat specialisti din piata. "Lumea se apropie tot mai mult de carduruile care le ofera perioade de gratie mari, si limite de sume mari.

Cardul Altex -BCR s-a dovedit un succes, prin urmare multe alte magazine si banci le vor urma exemplul", spun expertii. Si in cazul MasterCard cresterea numarului de carduri de credit este semnificativa.

In prezent circa 17-18% din cele peste 3,12 milioane de carduri Visa sunt carduri de credit. In Romania, MasterCard a emis peste 3,5 milioane carduri, din care circa 500.000 de carduri sub aceasta sigla si aproximativ 3 milioane de carduri sub marca Maestro. "Cardurile MasterCard au o multime de facilitati in comparatie cu alte carduri, in special pentru platile electronice nemaifiind nevoie de inscrierea cardului in asa-numitele "programe de inregimentare" care le confera dreptul de a efectua cumparaturi online, asa cum sunt cardurile Maestro. Cardul MasterCard tinde sa fie in general un card de credit, fata de Maestro, care este preponderent unul de debit", spun specialisti din piata. Desi in cazul MasterCard nu sunt disponibile deocamdata statistici oficiale cu privire la cardurile de credit, expertii spun ca acestea inregistreaza cresteri semnificative.

In luna noiembrie a anului trecut existau pe piata circa 5,5 milioane de carduri, din care circa 334.000 de carduri MasterCard si 2,54 milioane de carduri Maestro. Aproape 90.000 erau in valuta. Anul acesta numarul total de carduri apropie 7 milioane.

Conform unor date oferite de expertii "no-cash", in Romania, volumul anual al tranzactiilor efectuate cu carduri MasterCard si Maestro pana in luna septembrie 2004 inclusiv a fost de 3,424 miliarde dolari, in crestere cu aproximativ 45% fata de aceeasi perioada a anului 2003.

Volumul total al cumparaturilor cu carduri MasterCard a crescut cu 141% in primele noua luni din 2004 comparativ cu perioada similara a lui 2003. La 30 septembrie 2004, numarul locatiilor comerciale din Romania unde erau acceptate carduri MasterCard era de 12.975 (in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului 2003). Anul acesta numarl locatiilor care accepta, in general, carduri la plata cumparaturilor sau achitarea unor facturi este de peste 20.000.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.