Cota de prefinantare a proiectelor UE va fi majorata de la 10% la 20% pentru lucrari finantate integral din fonduri nerambursabile si pentru investitii cu valoare eligibila mai mica de un milion lei.

Totodata, termenele de implementare a proiectelor nu vor mai putea fi modificate decat de maximum trei ori, scrie MEDIAFAX.

Decizia a fost luata in sedinta speciala de vineri a Guvernului privind absorbtia fondurilor UE.

In vara anului trecut, plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

"Printr-o hotarare aprobata vineri de Guvern, se amelioreaza fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, prin reducerea cotei de recuperare a prefinantarilor din cererile de rambursare depuse, de la 30% la o cota cel putin egala cu cea conform careia s-a acordat prefinantarea la nivelul proiectului. Este creata si posibilitatea ca garantia depusa pentru obtinerea prefinantarii sa poata fi diminuata pe masura ce este recuperata prefinantarea in cazul beneficiarilor aflati sub incidenta ajutorului de stat de minimis", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul reuniunii Executivului.

Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa atraga fonduri europene de aproximativ sase miliarde euro.

Comisarul UE pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a venit, luni, la Bucuresti si a atentionat ca Romania trebuie sa atraga fonduri europene de circa 30 milioane euro saptamanal pana la finalul acestui an, pentru a beneficia in perioada 2014-2020 de acelasi nivel al fondurilor structurale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.