Romania va primi 306 milioane euro drept finantare nerambursabila din partea autoritatilor din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, ca parte a programului de reducere a discrepantelor sociale si economice intre tarile din Spatiul Economic European (SEE).

Finantarea va fi acordata in baza a doua memorandumuri semnate la sediul Guvernului, de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, si reprezentantii celor trei state finantatoare.

Romania va beneficia astfel, in intervalul 2014-2020, de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE si de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Sumele au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Granturile SEE si cele Norvegiene 2009-2014 vor sprijini proiecte in 23 de domenii, fiecare domeniu fiind gestionat de un operator de program, in cele mai multe cazuri acesta fiind o institutie publica romaneasca sau o organizatie neguvernamentala. In unele cazuri, gestionarea se va realiza in comun de catre operatorul de program si un partener, respectiv o entitate dintr-una din tarile donatoare.

"Implementarea mecanismelor pentru perioada 2004-2009 a avut rezultate pozitive, atat prin rata de absorbtie de aproximativ 70 %, cat si prin calitatea si sustenabilitatea proiectelor realizate. Avand in vedere si experienta acumulata, avem motive intemeiate sa privim cu incredere la noua etapa a granturilor inaugurata astazi", a declarat ministrul Orban, citat de MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.