Suedia a fost prima tara europeana care a introdus bancnotele, in 1661, dar avansul tehnologiei a transformat forma fizica a banilor intr-o povara.

Un numar mic, dar in crestere, de magazine nu mai accepta decat cardurile ca modalitate de plata, iar cateva sedii bancare unde se efectueaza tranzactii electronice nu mai detin deloc numerar, relateaza capital.ro.

Suedezii nici macar pentru biletele de transport in comun nu mai sunt nevoiti sa scoata bani din buzunar, din moment ce isi platesc calatoria cu un simplu sms.

Scaderea utilizarii lichiditatilor este vizibila chiar si in biserici, in cateva dintre ele fiind instalate cititoare de carduri pentru a le fi mai usor credinciosilor sa faca donatii. Desi pare a fi o tranzitie naturala, pentru unii cetateni in varsta ai Suediei nu este deloc o schimbare binevenita.

"Exista orase in care nu mai poti folosi bani cash intr-o banca", se plange Curt Persson, presedintele Organizatiei Nationale a Pensionarilor din Suedia.

El spune ca aceasta situatie reprezinta o reala problema pentru batranii din zonele rurale, care nu au carduri de credit sau nu stiu cum sa le foloseasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.