Romanii par sa prefere imprumuturile in valuta celor in moneda nationala, desi recentele masuri restrictive luate de banca centrala au reusit sa inabuse creditarea in valuta, nu insa si apetitul clientilor. "Ar fi normal ca atunci cand un client ne cere credit in valuta, sa-l putem oferi", a observat ieri Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, la finalul Forumului Sud-Est European. Statisticile arata o usoara crestere a creditarii in lei, in ultima perioada, spune Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman.

Preferinta clientilor pentru imprumuturile in valuta a avut o explicatie cat se poate de simpla: euro sau dolarul sunt mai ieftine ca leul. Bancherii sustin ca deocamdata nu pot reduce masiv ratele dobanzilor la creditele in lei, deoarece costurile lor sunt cele mai mari din Europa. "In Romania costurile bancilor sunt mai mari decat in alte tari europene.

Romania are foarte multe cheltuieli inutile", spune Groningen. Efectul acestor costuri se vede in faptul ca dobanzile bancilor sunt mici la depozite si mari la creditele in moneda nationala. "Patru elemente explica situatia: primul este costul resurselor, la care atragem banii deponentilor. Apoi este riscul, care se compenseaza cu dobanzi mai mari. Al treilea element este nevoia bancilor de a obtine profit, in conditii de competitie. Al patrulea element, cu influenta cea mai mare in urcarea dobanzilor, il constitue costurile sistemului bancar. Ne costa sa analizam un credit, costa procedurile, derularea, urmarirea creditarii. Tot aici intra costurile pastrarii unei rezerve obligatorii mari la banca centrala, obligatia de a bloca sub forma provizioanelor, sume importante, chiar atunci cand ai garantiiI, spune Groningen. Toate aceste obstacole trebuie depasite, deoarece, la recomandarea Comisiei Europene, Romania trebuie sa creasca gradul de intermediere la 27% din PIB p?na la momentul aderarii, cu 6% nivelul din acest an, spune Napoleon Pop, membru al CA al bancii centrale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.