Potrivit unui studiu al Grupului UniCredit, Romania a inregistrat o crestere economica superioara fata de majoritatea tarilor din regiune.

Studiul ofera o analiza comparativa a celor mai recente tendinte precum si previziuni pentru perioada 2005-2008 a disponibilitatilor financiare si a preferintelor populatiei in plasarea lichiditatilor, pentru 8 state din zona "Noii Europe" (Bulgaria, Cehia, Croatia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Turcia), printre care si Romania.

Acumularea financiara a populatiei s-a inscris in perioada 2000-2004 pe un trend ascendent, atat in valoare bruta cat si neta (diferenta dintre acumularea bruta si nivelul indatorari).

Studiul evidentiaza mentinerea pentru Romania a unui nivel redus de acumulare bruta de capital, situat in prezent sub media tarilor din regiune.

Anul trecut capitalul brut acumulat de un roman se situa la nivelul de 466 de euro si reprezenta aproximativ 20 la suta din media pe cap de locuitor a Noii Europe si doar unu la suta din media Uniunii Europene.

Cresterea economica sustinuta inregistrata in Romania in ultimii ani (de 6 la suta in medie in perioada 2000-2004) s-a reflectat intr-un ritm de crestere a acumularii finanaciare superior celorlalte tari (cu exceptia Turciei).

Astfel, avutia financiara a inregistrat in Romania un ritm mediu anual de crestere de peste 36 la suta, comparativ cu 10 la suta in zona Noua Europa si doar 2 la suta in zona UE.

In Romania ponderea in PIB a acumularii financiare brute se situeaza mult sub media din regiune.

Ponderea in PIB a acumularii financiare brute a crescut de la 14 la suta in 2000 la 17 la suta in 2004, nivel sub media din regiune care a crescut in acelasi interval de la 45 la suta la 52 la suta.

Sub aspectul indatorarii, Romania se situeaza pe ultimul loc comparativ cu tarile analizate, nivelul de 143 de euro pe cap de locuitor reprezentand 27 la suta din media din regiune.

Cu toate acestea, expansiunea rapida inregistrata pe piata creditului de retail in perioada 2000-2004 a determinat cresterea gradului de indatorare a romanilor de la 1 la suta in PIB in 2000 la 5 la suta in 2004.

Pentru perioada 2004-2008, se previzioneaza ca acumularea financiara a populatiei se va mentine pe un trend ascendent.

Asigurarile si fondurile mutuale vor cunoaste o atractivitate sporita determinand o realocare a resurselor catre plasamentele pe termen lung.

Studiul a fost realizat in colaborare cu compania de investitii Pioneer Investments si departamentele de cercetare ale bancilor ce fac parte din grupul UniCredit din toate tarile din zona "Noua Europa".

Actionar majoritar al bancii UniCredit Romania, cu 99,94 la suta din actiuni, Grupul UniCredit este una dintre cele mai importante institutii financiare europene cu o valoare de piata de peste 30 miliarde de euro, avand active totale de 280 miliarde de euro.

Grupul UniCredit are o retea de peste 4.350 de unitati si aproximativ 70.000 de angajati in intreaga lume si este lider in regiunea Europei Centrale si de Est.

Banca UniCredit Romania a inregistrat pe primele 9 luni ale anului 2005 un profit net de 14,9 milioane RON.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.