In ultimul trimestru din anul 2011, numarul mediu de pensionari a fost de peste cinci milioane de persoane, in scadere cu 106 mii persoane fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 21 mii persoane fata de trimestrul trei din 2011.

Pensia medie lunara a fost in trimestrul patru 2011 de 760 lei, mai mare cu 5,4% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 0,3% fata de trimestrul trei 2011, anunta Institutul National de Statistica.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 777 lei in trimestrul IV 2011, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (623 lei in judetul Giurgiu fata de 979 lei in Municipiul Bucuresti).

Dupa sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare (1.907 lei) s-a inregistrat pentru sistemul asigurarilor sociale-avocati, iar cea mai mica valoare, respectiv 312 lei a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (71,0%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial – au reprezentat 2,4%, numarul lor fiind mai mic cu doua mii de persoane fata de acelasi trimestru al anului precedent.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul patru 2011, a fost de 619,6 mii persoane, din care:

- 418,7 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,8% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
- 200,9 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 30,6% din totalul acestora.

Citeste si: Ministerul Muncii lucreaza la o legislatie pentru joburi adresate varstnicilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.