Numarul angajatilor temporar are o tendinta de crestere de la an la an in Romania, pe masura ce companiile descopera avantajele acestui tip de colaborare.

In 2011, peste 55.000 de persoane au apelat la aceasta forma de angajare, in crestere cu 10% fata de anul anterior, conform estimarilor expertilor Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management financiar.

Cresterea numarului de angajati temporar va fi impulsionata si de modificarea adusa Codului Muncii in 2011. Astfel, un angajat temporar trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de salarizare ca si un angajat pe perioada nedeterminata care indeplineste acelasi tip de munca sau unul similar, indiferent de felul in care a fost angajat – direct sau printr-un agent de munca temporara.

Angajatii temporar nu sunt doar selectati pe baza unor criterii foarte clare, ci si trainuiti direct de catre profesionistii companiei, astfel incat sa se integreze perfect si in cel mai scurt timp in cadrul organizatiei in care vor presta munca temporara. Pe langa trainingul axat pe competente specializate, cum sunt, de exemplu, contabilitatea si raportarea financiara, persoanele sunt trainuite si pe zona de software financiar (utilizare si implementare), precum si in customer service.

  • In ce domenii te poti angaja in regim temporar?

In Romania, companiile care apeleaza frecvent la serviciile unui furnizor de munca temporara fac parte din domenii foarte variate, de la FMCG, auto, asigurari, farma, HoReCa, agricultura, constructii, industria prelucratoare, componente electronice. In general, este vorba despre companii mari, multinationale, cu un numar mare de angajati sau cu o cultura orientata foarte puternic pe externalizare.

La nivel european, toate pietele mature utilizeaza de zeci de ani munca temporara. Pentru comparatie, piete precum Anglia, Franta sau Germania au milioane de angajati temporari fiecare, in timp ce Europa Centrala si de Est are piete de ordinul sutelor de mii de angajati temporari.

“Romania se afla inca la inceput in acest domeniu, dar cu evolutii pozitive in ultimii ani. Cu siguranta, si in urmatoarea perioada tendinta de externalizare se va mentine, pentru ca ne aflam intr-o perioada incerta din punct de vedere economic, in care companiile sunt prudente cu investitiile pe care le fac. Un alt aspect demn de luat in seama este zona de inlocuiri datorate concediilor de maternitate, care in ultimii trei ani a fost un motiv foarte important in cresterea muncii temporare si care a permis deschiderea unor pozitii temporare de middle si chiar top management”, a mai adaugat Bogdan Badea.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.