Un fond de investitii american a cumparat ieri pe Rasdaq 10% din actiunile Asirom, una din primele trei companii de pe piata asigurarilor, pe care a platit 9,5 milioane de euro, sustin surse de pe piata financiara.

Potrivit acestora, cumparatorul este un grup financiar cu sediul la New York, QVT Fund, un hedge fund care are investitii de 2,5 miliarde $ in toata lumea.
Hedge fund-urile sunt fonduri de investitii foarte dinamice, care isi acopera riscurile prin tranzactii la termen. Asset-urile tuturor fondurilor de investitii active in Europa depasesc 10.000 de miliarde de euro.

Administratorii QVT nu au putut fi contactati ieri de Ziarul Financiar. "Daca este asa, atunci este un semnal pozitiv pentru compania noastra. In ultima perioada am primit o multime de telefoane de la fonduri de investitii interesate de Asirom", a spus Boris Shneider, director general al Asirom.
Conform Kansas City Business Journal, QVT Financial, care administreaza QVT Fund, mai administreaza si un cont discretionar pentru Deutsche Bank. Daniel Gold, CEO al QVT Financial, a fondat compania in 2004, dupa ce a plecat de la Deutsche Bank.

Nu este clar cine este vanzatorul. Boris Schneider de la Asirom a spus ca vanzatorul nu este nici Interagro si nici Astra Romana, iar reprezentantii fondului de investitii Broadhurst, care detin 19,7% din actiuni, au afirmat de asemenea ca nu au vandut.

Judecand prin excludere, este probabil ca vanzatorul sa fie omul de afaceri Tiberiu Bica Postelnicu, care detine 11,5% din actiunile companiei.

El nu a putut fi contactat ieri de Ziarul Financiar. Tiberiu Bica este actionar la Total Distribution Group, o companie de distributie, care s-a ocupat de vanzarea tigaretelor produse de Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR).

Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin Interagro, care detine 40% din actiunile Asirom si Astra Romana, cu 18%.

In afara Interagro, Postelnicu si Broadhurst, la Asirom mai detin actiuni AVAS (6,3 %) si alti actionari mai mici, cu 6,4%.

Intre Tiberiu Bica Postelnicu si Ioan Niculae exista un litigiu in justitie privind pachetul de actiuni la Asirom detinut de Postelnicu, aflat in acest moment pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Actiunile in litigiu nu sunt supuse vreunei restrictii de vanzare, conform unor surse din piata.

Prin intermediul a 30 de tranzactii, s-au vandut ieri 64,025 milioane de actiuni la pretul de 0,55 lei noi pe actiune, adica 10,03% din capitalul social al companiei.

Pachetul total s-a ridicat la 9,5 milioane de euro, ceea ce inseamna o valoare pentru Asirom de 95 -100 milioane de euro.

Compania a avut afaceri de 129 milioane de euro anul trecut si o pierdere de aproape 6 milioane de euro, prima dupa un sir neintrerupt de ani cu profit. Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului, prime brute subscrise cu 22,7% in euro mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Compania a avut in primele sase luni subscrieri totale de 93,8 milioane de euro (344,1 milioane de lei), fata de 76,4 milioane de euro (310,5 milioane de lei) in perioada similara a anului trecut.

Cresterea a fost generata exclusiv de segmentul asigurarilor generale, deoarece, pe partea de asigurari de viata, asiguratorul a inregistrat, fata de primele sase luni din 2004, o scadere a primelor brute subscrise cu 7,3%, pana la 11,3 milioane de euro (41,6 milioane de lei).

Compania a incheiat primul semestru cu un profit de 540.000 de euro (circa 2 milioane de lei).


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.